Jack Ma: Nem az ipar, az internet teremt új munkahelyeket

MN

2017. szeptember 21., csütörtök 11:01, frissítve: csütörtök 14:12

Tévednek azok, akik fenyegetésként tekintenek a mestersége intelligenciára és a robotizációra – mondta Bloomberg Global Business Forum New York-i rendezvényén Jack Ma kínai üzletember, az Alibaba kereskedelmi platform alapítója és elnöke. Szerinte tévednek azok, akik a technológiai fejlődéssel ijesztgetik az embereket. Nem mondta ki, de többször is utalt Elon Muskra, a Tesla vezérére, aki kifejezetten tart attól, hogy a mesterséges intelligenciákért folyó versengés vezet a harmadik világháborúhoz.

Korábban is aggódtak az emberek az új technológiák miatt – mondta Ma –, de a gőzgép, majd az elektromosság feltalálása is rengeteg új munkahelyet teremtett, a kérdés csak az, elég képzettek vagyunk-e ezekhez az új munkákhoz. Az elmúlt kétszáz évben az ipari termelés hozott létre új munkahelyeket, de ennek vége, a mesterséges intelligencia és a robotizáció miatt többé nem a termelés növelése a munkahelyteremtés motorja, hanem a szolgáltatói szektor, jelentette ki.

„Többé nem beszélhetünk arról, hogy valami Kínában vagy Amerikában készült, mert az interneten fog készülni” – hangsúlyozta Ma. Szerinte ma már a kisvállalkozások is globálissá válnak. Mint mondta, az elmúlt harminc évben a vállalkozások hat százaléka, a nagy cégek voltak a globalizáció nyertesei, de az adatok azt mutatják, hogy a következő negyven évben a cégek többsége, a kisvállalkozások is nyertesek lehetnek.

Ma szerint a mai világban a gyerekeink is változnak, nem informáltak akarnak lenni, hanem részt akarnak venni a dolgokban. „A fiatalok nem a jövő miatt aggódnak – fogalmazott az 53 éves üzletember –, hanem miattunk, az idősebb nemzedék miatt, hogy rossz döntéseket hozunk.” Jack Ma többször is elmondta, hogy különös figyelmet kell fordítanunk az oktatási rendszerre, pontosan a technológiai fejlődés miatt, hogy innovatívvá és kreatívvá neveljük a gyermekeinket.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.