Japánra is lecsaptak

PR

2012. május 22., kedd 15:02

Leminősítette Japánt kedden a Fitch Ratings a rendkívül magas és folyamatosan növekvő közadósságra hivatkozva.

A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a devizában és a hazai valutában fennálló hosszú futamidejű japán államadósság besorolásait az eddigi „AA”, illetve „AA mínusz” szintről egyaránt „A plusz”-ra rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A devizaadósság esetében ez egyszerre két fokozatú leminősítésnek felel meg.

A Fitch Ratings indoklása szerint az osztályzatrontás és a negatív kilátás a japán szuverén adósprofilra a magas és továbbra is növekvő közadósságráta miatt nehezedő, növekvő kockázatokat tükrözi. A hitelminősítő szerint a japán költségvetési konszolidációs terv „ráérős üteműnek” tűnik a költségvetési kihívásokkal küszködő más, magas jövedelemszintű országokéhoz képest, és végrehajtása is politikai kockázatoknak van kitéve.

Japán bruttó államadósság-rátája 2012 végére várhatóan eléri a hazai össztermék (GDP) 239 százalékát, ami messze a legmagasabb a Fitch által besorolással ellátott összes szuverén adós között – áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.