„Jó döntés volt az IMF-hez fordulni”

TK

2011. november 18., péntek 10:10

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ennek kapcsán gazdasági szakemberek mondták el véleményüket a Lánchíd Rádióban.

Az európai pénzügyi válság miatt mindenki nagyon sérülékennyé vált, ezért jó döntés volt a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni – mondta Csaba László közgazdász a Lánchíd Rádióban. A CEU professzora szerint akkor, amikor már Franciaországban is problémák jelentkeznek, helytelen lenne, ha a kabinet – a Gyurcsány-kormányhoz hasonlóan – a földbe dugná a fejét. Csaba László hangsúlyozta: az esetleges új IMF-megállapodás nem jelenti az ország függetlenségének elvesztését, mert a szervezet már nem diktátumokkal működik, és többféle lehetőség közül választhat Magyarország.

Az ár nem lesz nagy

Az IMF megkéri a segítség árát, de ez az ár nem lesz nagy – véli a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László a Lánchíd Rádióban azt mondta: a valutaalap valószínűleg a költségvetés fenntarthatóságát kéri, ezzel pedig Magyarország a rendszerváltás óta adós. Emellett lehet, hogy a válságadókról és a végtörlesztésről is le kell mondani – de a kormánynak köszönhetően e területeken is jobb a helyzetünk, mint másfél éve volt.

A kockázatokat akarta kiiktatni a kormány

A kormány a romló európai helyzet miatti kockázatokat akarta kiiktatni, amikor újra felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal – mondta a Lánchíd Rádióban Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. A szakértő szerint a kormány érzékelte, hogy a forintpiacon nő a feszültség, nőtt az országkockázati felár, valamint kiszélesedett az európai adósságválság. Ezután lépett. Ez hosszú távon megnyugtathatja a forint árfolyamát, de az európai adósságválság továbbra is kockázatot jelent

Forrás: Lánchíd Rádió

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.