Jó pénzt kerestek a trafikosok

MNO

2015. június 11., csütörtök 14:40, frissítve: csütörtök 17:33

A nehézkes indulás után végre szépen hoznak a nemzeti dohányboltok. A pályázatok nyerteseinek zöme sokmilliós profittal zárta a 2014-es üzleti évet.

Megérte bevállalni a botrányt a dohánykereskedelem két évvel ezelőtti átalakítása nyerteseinek – írta csütörtökön a Népszabadság. A felháborodás hullámai mára elcsitultak, s az új rendszer első évében, 2013-ban még gyengélkedő trafikok 2014-re termőre fordultak. Veszteséges vállalkozást aligha találni azok között, amelyek kapcsolataik révén megszerezték a legjobb helyeket. A többség vaskos, sok millió forintos adózás utáni nyereséget könyvelhetett el 2014-re.

Nem mindig volt jó üzlet

Pedig a rendszer indulásának évében, 2013-ban a trafikcégek még jelentős veszteségeket produkáltak. Akkoriban arról lehetett hallani, hogy háromból két dohánybolt veszteséges. Ám a cégmérlegek tanúsága szerint 2014-re javultak az eredmények.

Ennek egyik oka lehet a cigaretta árrésének tíz százalékra növelése, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy a 2013-as mérlegek nem tükröznek valós képet az üzletről. Abban az évben kellett többmilliós beruházással kialakítani a trafikok arculatát és infrastruktúráját, megfinanszírozni a raktárkészletet, miközben csak fél év árbevétele folyt be. Tehát az a trafik, amely már az első fél évben nyereséges tudott lenni, zsíros üzlethez jutott – írta a lap.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.