Jó pénzt kerestek a trafikosok

MNO

2015. június 11., csütörtök 14:40, frissítve: csütörtök 17:33

A nehézkes indulás után végre szépen hoznak a nemzeti dohányboltok. A pályázatok nyerteseinek zöme sokmilliós profittal zárta a 2014-es üzleti évet.

Megérte bevállalni a botrányt a dohánykereskedelem két évvel ezelőtti átalakítása nyerteseinek – írta csütörtökön a Népszabadság. A felháborodás hullámai mára elcsitultak, s az új rendszer első évében, 2013-ban még gyengélkedő trafikok 2014-re termőre fordultak. Veszteséges vállalkozást aligha találni azok között, amelyek kapcsolataik révén megszerezték a legjobb helyeket. A többség vaskos, sok millió forintos adózás utáni nyereséget könyvelhetett el 2014-re.

Nem mindig volt jó üzlet

Pedig a rendszer indulásának évében, 2013-ban a trafikcégek még jelentős veszteségeket produkáltak. Akkoriban arról lehetett hallani, hogy háromból két dohánybolt veszteséges. Ám a cégmérlegek tanúsága szerint 2014-re javultak az eredmények.

Ennek egyik oka lehet a cigaretta árrésének tíz százalékra növelése, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy a 2013-as mérlegek nem tükröznek valós képet az üzletről. Abban az évben kellett többmilliós beruházással kialakítani a trafikok arculatát és infrastruktúráját, megfinanszírozni a raktárkészletet, miközben csak fél év árbevétele folyt be. Tehát az a trafik, amely már az első fél évben nyereséges tudott lenni, zsíros üzlethez jutott – írta a lap.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.