Jó pénzt kerestek a trafikosok

MNO

2015. június 11., csütörtök 14:40, frissítve: csütörtök 17:33

A nehézkes indulás után végre szépen hoznak a nemzeti dohányboltok. A pályázatok nyerteseinek zöme sokmilliós profittal zárta a 2014-es üzleti évet.

Megérte bevállalni a botrányt a dohánykereskedelem két évvel ezelőtti átalakítása nyerteseinek – írta csütörtökön a Népszabadság. A felháborodás hullámai mára elcsitultak, s az új rendszer első évében, 2013-ban még gyengélkedő trafikok 2014-re termőre fordultak. Veszteséges vállalkozást aligha találni azok között, amelyek kapcsolataik révén megszerezték a legjobb helyeket. A többség vaskos, sok millió forintos adózás utáni nyereséget könyvelhetett el 2014-re.

Nem mindig volt jó üzlet

Pedig a rendszer indulásának évében, 2013-ban a trafikcégek még jelentős veszteségeket produkáltak. Akkoriban arról lehetett hallani, hogy háromból két dohánybolt veszteséges. Ám a cégmérlegek tanúsága szerint 2014-re javultak az eredmények.

Ennek egyik oka lehet a cigaretta árrésének tíz százalékra növelése, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy a 2013-as mérlegek nem tükröznek valós képet az üzletről. Abban az évben kellett többmilliós beruházással kialakítani a trafikok arculatát és infrastruktúráját, megfinanszírozni a raktárkészletet, miközben csak fél év árbevétele folyt be. Tehát az a trafik, amely már az első fél évben nyereséges tudott lenni, zsíros üzlethez jutott – írta a lap.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.