Jól halad a kőolajvezeték felújítása

KG

2014. október 16., csütörtök 23:36

Fontos lépéséhez érkezett a Barátság I. kőolajvezeték felújítása, a napokban a szlovák–magyar határon egy speciális berendezéssel az Ipoly folyó medre alatt áthaladó csaknem 800 méteres szakaszt cserélték ki – tájékoztatta a Mol csütörtökön az MTI-t.

Az Ipoly alatti szakaszon úgynevezett irányított fúrás módszerrel helyezték be a csöveket, a munka nagy szakértelmet és pontosságot követelt az építkezésen dolgozó mintegy 150 munkástól – hangsúlyozta az olajtársaság.

A fúrási munkák szeptember utolsó hetében kezdődtek, az elkészült furatba most két csövet húztak be. Az egyik maga a Barátság I. vezetéke, a másik pedig az optikai kábelek védőcsöve. A Barátság I. átmérője 450 milliméter és 63 bar nyomáson fog üzemelni.

Az optikai kábel a kőolajvezeték üzemeltetéséhez szükséges berendezések irányítását szolgálja, valamint biztonsági szempontból is fontos. Ha bármilyen ok miatt üzemzavar lép fel, ezen keresztül azonnal jelzés érkezik a diszpécserközponthoz, ami alapján megkezdődhet a szükséges intézkedés. A Barátság I. kőolajvezeték rekonstrukciós projektje az év elején kezdődött és várhatóan 2014 végére fejeződik be.

A vezetéket szlovák és magyar területen 128 kilométer hosszan cserélik ki. A beruházás befejezésével mindkét irányba évi 6 millió tonnára bővül a két ország közti szállítási kapacitás, így lehetőség lesz a Mol-csoport pozsonyi finomítóját is az Adria felől érkező kőolajjal ellátni. A beruházás összesen 80 millió dollárba kerül – közölte a Mol.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.