Jól halad a kőolajvezeték felújítása

2014. október 16., csütörtök 23:36

Fontos lépéséhez érkezett a Barátság I. kőolajvezeték felújítása, a napokban a szlovák–magyar határon egy speciális berendezéssel az Ipoly folyó medre alatt áthaladó csaknem 800 méteres szakaszt cserélték ki – tájékoztatta a Mol csütörtökön az MTI-t.

Az Ipoly alatti szakaszon úgynevezett irányított fúrás módszerrel helyezték be a csöveket, a munka nagy szakértelmet és pontosságot követelt az építkezésen dolgozó mintegy 150 munkástól – hangsúlyozta az olajtársaság.

A fúrási munkák szeptember utolsó hetében kezdődtek, az elkészült furatba most két csövet húztak be. Az egyik maga a Barátság I. vezetéke, a másik pedig az optikai kábelek védőcsöve. A Barátság I. átmérője 450 milliméter és 63 bar nyomáson fog üzemelni.

Az optikai kábel a kőolajvezeték üzemeltetéséhez szükséges berendezések irányítását szolgálja, valamint biztonsági szempontból is fontos. Ha bármilyen ok miatt üzemzavar lép fel, ezen keresztül azonnal jelzés érkezik a diszpécserközponthoz, ami alapján megkezdődhet a szükséges intézkedés. A Barátság I. kőolajvezeték rekonstrukciós projektje az év elején kezdődött és várhatóan 2014 végére fejeződik be.

A vezetéket szlovák és magyar területen 128 kilométer hosszan cserélik ki. A beruházás befejezésével mindkét irányba évi 6 millió tonnára bővül a két ország közti szállítási kapacitás, így lehetőség lesz a Mol-csoport pozsonyi finomítóját is az Adria felől érkező kőolajjal ellátni. A beruházás összesen 80 millió dollárba kerül – közölte a Mol.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.