Jól járt Szijjártó futsalcsapatának holland támogatója

MNO

2016. január 20., szerda 21:15, frissítve: szerda 21:42

A Pest megyei földárverések egyik nagy nyertese a holland Joseph Janssen, akinek cége Szijjártó Péter külügyminiszter futsalcsapatának egyik fő szponzora – közölte az Átlátszó.hu.

Mint írják, az üzletember 1992 óta foglalkozik szarvasmarha-tenyésztéssel és kereskedelemmel Magyarországon. Amikor az új földtörvény hatályba lépett, holland feleségével elkezdték felvásárolni a bejelentett lakhelye, Bugyi környékén lévő földeket. Most feleségével és cégének ügyvezetőjével több mint négyszáz hektárhoz juthatnak hozzá a földárverések után összesen 813 millió forintért – teszik hozzá.

A portál szerint ezek között van olyan, amit Janssen cége, a Hunland Trade Kft. bérel, és meg is vehetik azokat, hacsak nem élnek a környékbeli gazdák az elővásárlási jogukkal. A holland földbirtokos érdekeltségi köre által megbízott ügyvédek pedig tettek róla, hogy ez ne fordulhasson elő: sokszor egymásra licitálva emelték az árakat.

A Bugyi környéki területek árveréseiről a Magyar Idők korábban azt közölte, hogy a holland tulajdonú Hunland Trade Kft. által bérelt földeket egy magyar gazdálkodó vitte el. Azonban az Átlátszó.hu információi szerint ez a gazdálkodó nem más mint, a Hunland Trade magyar ügyvezetője, Szakács Mónika, aki összesen 126 hektárt vett a liciteken. A portál egy 3,4 hektáros parcella árverésén videót is készített, ekkor – mint írják – Szakács Mónika és Janssen ügyvédei mellett egy nagyobb helyi gazdálkodó is versenybe szállt ügyvédjén keresztül.

A portál szerint a felvételen az látható, ahogy egyazon cég két ügyvezetőjének a jogi képviselői licitálnak sokáig egymásra, majd egy ponton beszáll a magyar gazda ügyvédje is, de a hétmilliós határ után már nem emeli fel a licitáló tárcsáját, így hétmillió-ötvenezer forintért kelt el a föld.

A Hunland cégcsoport egyébként 2012-ben szponzorként jelent meg az NB II-es Dunakeszi Kinizsi Futsal csapat mögött, melynek oszlopos tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.