Jön a nagy szemétkáosz?

Illés József

Illés József

2016. március 24., csütörtök 07:36

A szemétszállítás központosításával kapcsolatos kormányzati intézkedések azonnali felfüggesztését követelik a hulladékgazdálkodási szakma képviselői. A szemétgyűjtés centralizációját ugyanis lehetetlennek tartják az előírt április elejei időpontig. Emellett attól tartanak, hogy országszerte káosz alakul ki a hulladékgyűjtés területén a készülő új jogszabályok áprilisi életbelépése után.

Petíciót írtak a hulladékgazdálkodási szakmát képviselő szervezetek a belügyi, a földművelésügyi és a fejlesztési tárcának, valamint a nemzeti kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-nek. A szakma ugyanis megvalósíthatatlannak tartja a kormányzat szemétszállítás központosításával kapcsolatos terveit. Ezért a tervezett intézkedések azonnali felfüggesztését követeli – tudtuk meg Gémesi Györgytől, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének az elnökétől, Gödöllő polgármesterétől.

Az irat szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átalakítására tervezett lépések szakmai, jogi és társadalmi értelemben is aggályosak, és a megadott határidőn belül végrehajthatatlanok. Az új rendszert ugyanis már április elején be kívánta indítani a kormányzat. Az intézkedések veszélyeztetik a hulladékgazdálkodási közfeladat-ellátást, ez közegészségügyi és környezeti veszélyhelyzetet idézhet elő, amely hátrányosan érintené a lakosságot. Emellett a közszolgáltatók szakmailag és gazdaságilag kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, emiatt a szolgáltatásuk színvonala csökken. Ugyanakkor az eddig végrehajtott átalakítások megszüntették a hulladékgazdálkodási rendszerek fenntarthatóságát, ami az ország számára célszerűtlen, egyben sérti az európai uniós kötelezettségeket – áll az iratban, amelyben a hulladékkezelő cégek az intézkedésekkel kapcsolatos hatásvizsgálatok elvégzését és a valódi párbeszéd beindítását is sürgetik.

A bevétel nagy része a kormányhoz kerül

Gémesi György kifejtette, a mai napra megbeszélésre hívta ugyan  a kormányzat a szemétszállító társaságok képviselőit, de érdemi egyeztetés nem várható. A kabinet ugyanis eddig sem volt hajlandó semmilyen szinten figyelembe venni az érintett, többnyire önkormányzati vállalkozások véleményét. Az önkormányzati vezető közölte: a csak kétharmados parlamenti döntéssel módosítható önkormányzati törvény a helyhatóságok feladatává teszi a hulladékok összegyűjtését. Így ameddig ez a jogszabály nem változik meg, addig a polgármesteri hivataloknak kell elvégeztetniük a szemétszállítási feladatokat. Vagyis nem adhatják át állami NHKV-nek.

Gémesi hozzátette: az önkormányzata mindaddig nem hajlandó befizetni  a szemétszállítási cége bevételeit az állami holdingnak, ameddig nem rögzítik szerződésben a felek, hogy a szemétszállító vállalat milyen ütemezésben mekkora összeget kap majd vissza az államtól a befizetett pénzből. Az esetek zömében a szemetes cégek működésének a finanszírozása ugyanis hajszálon függ, a költségek napi szinten jelentkeznek, amelyeket eddig a beszedett szemétdíjakból éppen fizetni tudtak. Ezért, ha későbbiekben az állami kukavállalat ráteszi a kezét a bevételekre, és hetekig-hónapokig késlekedik a visszafizetésekkel, akkor leállhat a szemétszállítás. Gémesi György megjegyezte: az állam már most is jól keres a szemétszállításon. A hulladékkezelő társaságok díjbevételeinek a hozzávetőleg fele ugyanis manapság is a kormányhoz kerül. Az egy lakosra jutó mintegy harmincezer forintos éves szemétszállítási költségből megközelítőleg tizenkétezer forint az államkasszát gyarapítja az alkalmazottak jövedelmeit terhelő közterhek, a forgalmi adó, az e-útdíj, a banki tranzakciós adó, a felügyeleti díj és a hulladéklerakási járulék formájában.

Amint arról beszámoltunk: szinte bizonyos, hogy a kormány által beígért április eleji időpontban nem kezdi meg a működését  a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., miután még a társaság működését szabályozó kormányrendelet sem lépett hatályba. Emellett nem készült el az országszerte mintegy négymillió háztartást kiszolgáló állami szemétszállító holdig számlázási rendszere sem.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mindezeken felül a nemzeti hulladékkezelő társaság eddig nem kötött szerződéseket sem az önkormányzatokkal, sem a szemétszállítási szolgáltatást végző cégekkel. Egyelőre nem tisztázott a bevételek elosztásának a rendje sem. Szakmai vélemények is megfogalmazzák, már az is eredmény lesz, ha júliusban elindul az új szemétgyűjtési rendszer. A tervek szerint a jövőben négyoldalú jogviszony jönne létre a lakos, az állam nevében eljáró koordináló szervezet, vagyis az „állami szemétholding”, illetve az önkormányzat és a helyi közszolgáltató között.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.24.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.