Jön a vasárnapi zárvatartás Lengyelországban

MN

2018. március 2., péntek 07:33, frissítve: péntek 10:50

Életbe lépett a vasárnapi boltzár Lengyelországban egy új törvény szerint – írja a Világgazdaság pénteki számában. A rendelet pontosabban arról szól, hogy havonta két vasárnapon kell zárva tartani az üzleteket, és csak akkor nyithatnak ki, ha maguk a tulajdonosok állnak a pénztárba. Az intézkedés nem vonatkozik pékségekre, benzinkutakra, virágüzletekre és postahivatalokra.

Jövőre még szigorítanák is a törvényt havi három vasárnapra kiterjesztve. Elzbieta Rafalska család-, munkaügyért és társadalompolitikáért felelős miniszter szerint az állástalanok száma ezzel nem fog növekedni. Lengyelországban „a munkanélküliségi ráta januárban 6,9 százalékra nőtt a decemberi 6,6 százalékról, a regisztrált állástalanok száma elérte az 1,134 milliót” – jegyzi meg a lap. A Euronews szerint mégsem kell aggódniuk a lengyeleknek, mivel a nemzetközi vállalatok előtt vonzó a lengyel munkavállalók szakképzettsége.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.