Jön a vasárnapi zárvatartás Lengyelországban

MN

2018. március 2., péntek 07:33, frissítve: péntek 10:50

Életbe lépett a vasárnapi boltzár Lengyelországban egy új törvény szerint – írja a Világgazdaság pénteki számában. A rendelet pontosabban arról szól, hogy havonta két vasárnapon kell zárva tartani az üzleteket, és csak akkor nyithatnak ki, ha maguk a tulajdonosok állnak a pénztárba. Az intézkedés nem vonatkozik pékségekre, benzinkutakra, virágüzletekre és postahivatalokra.

Jövőre még szigorítanák is a törvényt havi három vasárnapra kiterjesztve. Elzbieta Rafalska család-, munkaügyért és társadalompolitikáért felelős miniszter szerint az állástalanok száma ezzel nem fog növekedni. Lengyelországban „a munkanélküliségi ráta januárban 6,9 százalékra nőtt a decemberi 6,6 százalékról, a regisztrált állástalanok száma elérte az 1,134 milliót” – jegyzi meg a lap. A Euronews szerint mégsem kell aggódniuk a lengyeleknek, mivel a nemzetközi vállalatok előtt vonzó a lengyel munkavállalók szakképzettsége.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.