Jövő szombaton tüntetnek a tescósok

Horváth Attila

Horváth Attila

2017. június 27., kedd 15:27, frissítve: kedd 19:46

Július 8-án több százas nagyságrendű dolgozói tüntetést szerveznek Budapesten, a Fogarasi úti Tesco elé. Nem sikerült megegyezniük a szakszervezeteknek a hipermarkettel, az üzletlánc nem teljesíti a munkavállalók fizetésemeléssel kapcsolatos követeléseit – mondta el Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke keddi sajtótájékoztatóján. A cég vezetői a két héttel ezelőtti tárgyalásukon meg sem jelentek, helyettük szakértőkkel kellett beszélnie a szakszervezetnek. Sztrájkbizottság is alakult, a megmozdulás formáiról még egyeztetnek, de minden bizonnyal szándékos munkalassítás várható.

Mint korábban megírtuk, a Tesco a januári kötelező béremeléseken túl nem hajlandó további fejlesztésre. A cégnél egyébként 17 500-an dolgoznak, januárban 12 500 embert érintett a kormány által előírt, kötelező szakmunkásminimálbér-emelés, megkapták az előírt 161 ezer forintot. A többieknek azonban, akik eddig is 161 ezer forint felett kerestek, nem emeltek arányosan. Ez fejenként 30-35 ezer forintot kellett volna, hogy jelentsen. Más üzletláncoknál megtörtént az arányosítás, a Tesco azonban közölte, nincs erre pénze.

Fontos ugyanakkor az is, hogy tavaly az általánossal szemben a Tescónál nem 129, hanem 143 ezer forint volt a szakmunkás-minimálbér. A mostani emelés így nem 25, hanem csak 18 százalékot jelentett, tehát valójában ez a réteg is elégedetlen. Nekik a Tesco vezetése korábban 4 ezer forintos emelést ajánlott, a többi 5 ezer, jellemzően magasabb pozícióban lévő dolgozónak pedig mintegy 2,3 százalékosat. Ez az elnök szerint nevetséges összeg, legalább ötszázalékos emelésre lenne szükség.

A jövő szombati tüntetéshez vidéki városokból, buszokkal is érkeznek majd dolgozók. Magyarországon szinte példa nélküli esemény, hogy más üzletlánc alkalmazottai is csatlakoznak szolidaritásból. Sőt, a megmozduláson a kereskedelmi szektoron kívül más területen dolgozó munkavállalók is részt vesznek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.28.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.