Jövő szombaton tüntetnek a tescósok

2017. június 27., kedd 15:27, frissítve: kedd 19:46

Július 8-án több százas nagyságrendű dolgozói tüntetést szerveznek Budapesten, a Fogarasi úti Tesco elé. Nem sikerült megegyezniük a szakszervezeteknek a hipermarkettel, az üzletlánc nem teljesíti a munkavállalók fizetésemeléssel kapcsolatos követeléseit – mondta el Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke keddi sajtótájékoztatóján. A cég vezetői a két héttel ezelőtti tárgyalásukon meg sem jelentek, helyettük szakértőkkel kellett beszélnie a szakszervezetnek. Sztrájkbizottság is alakult, a megmozdulás formáiról még egyeztetnek, de minden bizonnyal szándékos munkalassítás várható.

Mint korábban megírtuk, a Tesco a januári kötelező béremeléseken túl nem hajlandó további fejlesztésre. A cégnél egyébként 17 500-an dolgoznak, januárban 12 500 embert érintett a kormány által előírt, kötelező szakmunkásminimálbér-emelés, megkapták az előírt 161 ezer forintot. A többieknek azonban, akik eddig is 161 ezer forint felett kerestek, nem emeltek arányosan. Ez fejenként 30-35 ezer forintot kellett volna, hogy jelentsen. Más üzletláncoknál megtörtént az arányosítás, a Tesco azonban közölte, nincs erre pénze.

Fontos ugyanakkor az is, hogy tavaly az általánossal szemben a Tescónál nem 129, hanem 143 ezer forint volt a szakmunkás-minimálbér. A mostani emelés így nem 25, hanem csak 18 százalékot jelentett, tehát valójában ez a réteg is elégedetlen. Nekik a Tesco vezetése korábban 4 ezer forintos emelést ajánlott, a többi 5 ezer, jellemzően magasabb pozícióban lévő dolgozónak pedig mintegy 2,3 százalékosat. Ez az elnök szerint nevetséges összeg, legalább ötszázalékos emelésre lenne szükség.

A jövő szombati tüntetéshez vidéki városokból, buszokkal is érkeznek majd dolgozók. Magyarországon szinte példa nélküli esemény, hogy más üzletlánc alkalmazottai is csatlakoznak szolidaritásból. Sőt, a megmozduláson a kereskedelmi szektoron kívül más területen dolgozó munkavállalók is részt vesznek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.28.

A szerkesztő ajánlja

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.