Jövőre beindul a növekedés

Károly Gábor

2012. június 14., csütörtök 21:02

Elemzők is egyetértenek abban, hogy jövőre beindulhat a gazdasági növekedés Magyarországon. A tranzakciós adót illetően maradtak még nyitott kérdések az MNO által megkérdezett elemzők szerint.

A kormányzat 2012-re összességében stagnálást vár. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter –1 és 1 százalék közé teszi az idei gazdasági növekedés mértékét. Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője az MNO-nak elmondta, hogy így már „reálisabb a kép”.

Az év első felében negatív, majd a második félévben pozitív GDP-alakulásra számítanak – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György bejelentette azt is: a kormány jövőre 1,6 százalékos GDP-növekedéssel kalkulál. Bővebben>>>

Az elemző hozzátette, hogy 2012-re vonatkozóan inkább minimális visszaeséssel számolnak – körülbelül a GDP 0,2 százalékával –, ugyanakkor a jövő évben már az Equilor is növekedéssel kalkulál, igaz kicsit mérsékeltebben, mint a tárca.

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet


Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője is alacsonyabb számokat vetít előre: az idei évre 1 százalékos csökkenést, 2013-ra félszázalékos bővülést vár. „A miniszter úr értelmezésében ez még belefér a stagnálásba” – tette hozzá az elemző. Ugyanakkor „irányában” Török is egyetértett a tárcavezetővel, mely szerint jövőre valóban beindulhat a növekedés Magyarországon.

Drasztikus számok

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt kommunikálta, hogy valahol 130 és 225 milliárd forint között lehet a tranzakciós illetékből származó bevétele a büdzsének – a felső határtól függően. Gabler elmondta: korábban kérdéses volt az is, hogy degresszív lesz-e az adónem – vagyis nagyobb összegű átutalások esetén mérséklődő lesz-e kulcs – vagy sem. Jelen állás szerint az utóbbi verzió áll.

A kormány 280 milliárd forint bevétellel mindenképpen számol jövőre a tranzakciós illetékből – mondta Matolcsy György. A miniszter jelezte, hogy az illeték korábban bejelentett mértéke (1 ezrelék) nem változik, ám az még kérdés, hogy lesz-e felső korlátja. Bővebben>>>


Gabler Gergely úgy véli, hogy a mostani bejelentés – mely szerint a kormány 280 milliárd forintos bevétellel számol a tranzakciós illetékből jövőre – „negatív meglepetés a bankok számára”. Ugyanis ők az adó alanyai, s ahhoz, hogy profitábilisan tudjanak működni, a tranzakciós illeték egy részét feltehetően áthárítják majd az ügyfelekre. Továbbá az is valószínűsíthető, hogy több nagyobb tranzakció az elszámolás miatt külföldre vándorol – tette hozzá.

Tranzakciós adó: sok a nyitott kérdés

Több nyitott kérdés maradt, így még lehetnek változtatások az új adónemet illetően: kérdéses a pontos struktúrája, valamint a bázisa is. Gabler elmondta, hogy a kormány intenzív tárgyalásokat folytat a bankszövetséggel, és még akár jóval enyhébb teher is kialakulhat – attól függően, miként tudnak megegyezni a pénzintézetekkel a bankadóról, a növekedési és az otthonteremtési kérdésekről.

Az elemző hozzátette, hogy a kormány 280 milliárd forintos adata „nagyon drasztikus szcenárió esetén” lehetséges. A végleges adatok a tranzakciós adóval kapcsolatban várhatóan a július közepi parlamenti zárószavazáson dőlnek majd el.

A 280 milliárd forint, mellyel a kormány kalkulál, Török szerint még igencsak képlékeny. Ez nagyon nagy különbség a korábbi számokhoz képest, ugyanakkor még zajlanak az egyeztetések a bankszövetséggel, így még változhat.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.