Júniusban lezárulhatnak a tárgyalások

PR

2012. április 19., csütörtök 20:38, frissítve: csütörtök 21:18

Vegyes véleményeket adtak az IMF/EU-tárgyalások kilátásairól csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó térségi elemzők. Az új prognózisok között van olyan, amely szerint júniusra elérhető Magyarország és a nemzetközi szervezetek megállapodása a finanszírozási programról.

Szerdán Olli Rehn európai uniós pénzügyi biztos szóvivője méltatta a magyar jegybanktörvényről a hét elején tartott ötoldalú szakértői egyeztetés „jó szellemiségét”.

A Magyar Nemzet keddi számában arról írt, jó esély van arra, hogy a Frankfurtban zajló egyeztetések során közel kerüljenek a hazai és a nemzetközi álláspontok azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal a hazánk számára nyújtandó készenléti hitelről.

A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai csütörtöki értékelésükben kiemelték, hogy az EU elégedettségének adott hangot a Magyarországgal folytatott tárgyalások hangulatával kapcsolatban, a nemzetgazdasági minisztérium pedig az EU-ajánlásokkal összhangban lévőnek minősítette a jegybanktörvény módosítására beterjesztett indítványt.

A Bank of America Merrill Lynch londoni elemzői szerint e „konstruktív nyilatkozatok” arra vallanak, hogy a kormány halad az IMF-fel és az EU-val kezdendő hivatalos tárgyalások felé. Mindezek alapján a cég szakértői közölték: tarthatónak tekintik azt az előrejelzésüket, hogy a tárgyalások júniusban lezárulhatnak. A ház véleménye szerint azonban a hivatalos tárgyalások megkezdéséhez a jegybankügynek és az EU kötelezettségszegési eljárásainak egyaránt végére kell járni.

A 4cast nevű nagy londoni gazdasági–pénzügyi elemzőcég ugyancsak csütörtöki helyzetértékelése szerint azonban – tekintettel arra, hogy a jegybanktörvényhez benyújtott módosítási javaslat továbbra sem tükrözi maradéktalanul az európai jegybank (EKB) véleményét – inkább úgy tűnik, hogy a kormány stratégiája „a távolodás az IMF/EU-megállapodástól” abban a reményben, hogy egy erőteljes költségvetési csomag és reformprogram, esetleg a készülő konvergenciaprogram keretében, lehetőséget nyújt Magyarországnak nemzetközi kötvénykibocsátásra. Ez a 4cast elemzői szerint bizonyosságul szolgálhatna arra, hogy Magyarország IMF/EU-program nélkül is hozzájut a piacról devizafinanszírozáshoz.

65 százalékos esélyt adnak a megállapodásnak

Idén nullaszázalékos gazdasági növekedést, azaz stagnálást vár Magyarországon, jövőre pedig 1,8 százalékos növekedést jósol a Nemzetközi Valutaalap a kedden megjelent tavaszi Világgazdasági Kitekintésében (World Economic Outlook).

Az elmúlt időszakban más nagy londoni elemzőcégek is felvetették az IMF/EU-megállapodás elmaradásának lehetőségét, bár a konszenzus változatlanul az, hogy nagyobb az esélye az új programról szóló egyezmény elérésének. A Eurasia Group nevű globális gazdasági–politikai kockázatelemző csoport szakértői befektetők számára összeállított minapi értékelésükben közölték: 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy végül létrejön a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti hitelprogramról, bár a cég szakemberei szerint az odáig vezető folyamat továbbra is nehéz lesz, tekintettel Orbán Viktor miniszterelnök „kemény tárgyalási alapállására”. Mint megírtuk, Orbán Viktor múlt hét pénteken az MR1 – Kossuth Rádióban azt mondta: zsarolásnak tartaná, ha az Európai Unió politikai feltételeket támasztana a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás ügyében Magyarországgal szemben.

A Eurasia elemzői szerint ugyanakkor „több mint elméleti” annak az esélye is, hogy végül nem jön létre megállapodás az IMF/EU-programról; a ház ennek valószínűségét 35 százalékosra taksálta.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.