Katasztrofálissá válhat a helyzet

BL

2011. december 5., hétfő 21:08

A napokban országszerte lehullott eső valamelyest enyhített a mezőgazdaság gondjain, de az év második felében tapasztalható csapadékhiány még mindig hátráltatja a talajmunkákat és a növények fejlődését is – mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára hétfőn.

A szakember szerint a talaj felső 40-50 centiméteres rétegében a mostani eső ellenére is vízhiány van, amely országszerte hátráltatja az őszi és a tavaszi növényi kultúrák fejlődését. Emellett a szárazság nem kedvez a talajmunkáknak sem, mivel a kiszáradt talajt nehezen lehet szakszerűen megművelni.

A mostani, néhány napja tartó csapadékos időjárás ugyan tömöríti a száraz talajt, de a hónapok óta tartó csapadékhiányt nem pótolja. Annál is inkább, mivel a mostani eső az országban nem egyenletes elosztásban, hanem térségenként más-más mennyiségben hullott – jegyezte meg a MOSZ titkára.

Tóth István a mezőgazdasági károkra példaként említette a repcét, amelynek a kelése gyenge minőségű volt. Ezért országosan mintegy 30-40 százalékát a repcevetésnek ki kell tárcsázniuk vagy szántaniuk a gazdálkodóknak. Az őszi kalászosoknál pedig – a csapadékhiány miatt – az úgynevezett levegős talaj okozott gondot, mivel nem volt elég tömör és sok csíra elhalt emiatt. Egy esetlegesen száraz hideg tél pedig ezen a helyzeten még tovább ronthat. Amennyiben pedig a jövő tavasz is csapadékhiányos lesz, úgy katasztrofálissá válhat a helyzet – vélte a szakember.

Hozzátette: a szárazság miatt az állati kártevők is nagyobb pusztítást végeznek a fejletlen növényállományban. Nem becsülhető meg ugyanakkor, hogy az elvetett több mint egymillió hektár búzából mekkora területen is lehet majd learatni a termést. A kedvezőtlen időjárás miatt a gazdálkodók a meglévő készleteiket tartalékolják.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.