Kellemetlen meglepetést okozhat a kéményseprés elmaradása

Illés József

Illés József

2017. október 12., csütörtök 15:32, frissítve: csütörtök 16:31

Drágulhatnak a lakás- és az életbiztosítások, ha a parlament a jövő héten elfogadja az úgynevezett kéményseprési törvény módosítását – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba. A tervbe vett változtatást követően ugyanis a családi házak esetében nem lesz kötelező a rendszeres füstelvezető-ellenőrzés, a kéményeket csak akkor vizsgálják majd meg a szakemberek, ha azt a tulajdonos külön megrendeli. Ez Vámos Csaba szerint óriási kockázatnövekedést jelent a bankok és biztosítók számára, mivel gyakoribbá válhatnak a fűtési balesetek. A növekvő rizikót pedig várhatóan megjelenítik majd a díjaikban.

Jelenleg a kéményseprők évente ellenőrzik kötelező jelleggel a vegyes tüzelésű, és kétévente a gázzal működő fűtési rendszereket. Abban az esetben, ha ez a tervezett törvénymódosítás következtében elmarad, jelentős mértékben növekedhet mind a szén-monoxid-mérgezések, mind a kéménytüzek előfordulásának a veszélye, ami családok életét és az épületek épségét egyaránt kockáztatja. Így nem okozna meglepetést, ha az épületek megvásárlására hitelt nyújtó pénzintézetek és az életbiztosításokat kínáló cégek a növekvő kockázatot beépítenék az áraikba, vagy maguk követelnék meg az ügyfeleiktől a kéményeik rendszeres ellenőriztetését a fűtési balesetek kockázatának a mérséklése érdekében. – Több biztosító a kárrendezés előtt már manapság is elkéri a kéményseprési tanúsítványt fűtési balesetek esetén. Igyekeznek ugyanis meggyőződni arról, hogy a tulajdonosok megtették a szükséges, illetve elvárható lépéseket a saját biztonságuk érdekében – jegyezte meg a szakember.

Vámos Csaba szerint a törvénymódosítás szándéka azért merült fel, mert a kéményellenőrzésekkel országszerte megbízott Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság idén sem képes elvégezni a kötelező kéményvizsgálatokat, számos háznál elmarad az egyébként ingyenessé tett vizsgálat. – Ám ahelyett, hogy a kormány felelősségre vonná a milliárdokat feleslegesen elköltő katasztrófavédőket, úgy módosítja a törvényt, hogy ne kelljen dolgozniuk. A kötelező vizsgálatokat eltörlő törvényváltoztatást pedig január eleje helyett már december elején életbe léptethetik, hogy az OKF szakembereinek már ebben az évben se kelljen végrehajtani a megszabott feladatokat – tette hozzá az elnök.

A szakszervezeti vezető állításait alátámasztja a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének tegnap közzétett országos reprezentatív kutatása, amely szerint a vidéki háztartások 20 százalékában nem fogja tudni elvégezni az idei kötelező kéményellenőrzést a katasztrófavédelem. – Az elmúlt egy év történései rávilágítottak arra, hogy a katasztrófavédelem képtelen ellátni ezt az élet- és vagyonvédelmi szolgáltatást – állapítja meg a szakmai szervezet.

Az ipartestület szerint hamis az OKF állítása, miszerint a katasztrófavédelem több kéményt ellenőrzött, mint a korábbi szolgáltatók. A szervezet kutatásából kiderül, hogy október 7-ig az idén ellenőrizendő magántulajdonú ingatlanok mindössze 61 százalékában végezték el a katasztrófavédők a kötelező kéményvizsgálatot. Az ellenőrizendő háztartások 20 százaléka szolgáltatás nélkül fog maradni idén. Mindez azt jelenti, hogy kétszer annyi ingatlan marad ellenőrzés nélkül, mint amennyi az Állami Számvevőszék szeptember végén kiadott jelentése szerint 2015-ben: akkor 11 százalék volt az elmaradás. – A kéményseprőtörvény tervezett módosítása csak azt a célt szolgálja, hogy a feladat megszüntetésével elfedje a katasztrófavédelem alkalmatlanságát – írja a tanulmány.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.12.

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Döntenek ma a lúgos perben: összeszedtük a vád és a védelem főbb állításait

A negyedik – és minden valószínűség szerint nem az utolsó – bírói tanács dönt a bűncselekmény ügyében.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.