Késik az étel- és italautomaták bekötése

2017. október 5., csütörtök 14:04, frissítve: csütörtök 15:25

Információink szerint egy horvát cég kezdte gyártani az úgynevezett automata felügyeleti egységeket (afe), amelyekkel a hazai étel- és italautomatákat fogják bekötni az adóhivatalhoz. Mint az uniós közbeszerzési értesítőből kiderül, ezek bekötésére ugyanakkor már magyar céget – vagy cégeket – jelölnek ki. A meghívásos közbeszerzésre hárman jelentkeztek, ebből két társaság felelt meg a követelményeknek, a Tigra Kft. és a Sagemcom Magyarország Kft.

Mindkettő ismerős lehet korábbi híradásokból. A Tigra ügyvezetője Vertán György, aki annak idején a Deutsch Tamás-féle internetkonzultáció honlapjáért felelt, egy másik cége pedig korábban kormányzati szervek részére végzett átvilágításokat. Az Origo.hu korábbi cikke szerint a Tigra számos kormányzati megrendelést kapott, dolgozott több minisztériumnak és a Magyar Közútnak is. A Sagemcom ügyvezető igazgatója, Dubi Zoltán az egykori Népszabadság cikke szerint a szocialista kormányok alatt nyert el milliárdos közbeszerzéseket, az utóbbi években pedig az online pénztárgépbizniszben volt érdekelt. A cég az adóügyi ellenőrző egységek fejlesztésében jeleskedett. Dubi emellett kisebbségi tulajdonosa volt a TSDM Holding Kft.-nek is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István alapított.

A pályázatról, annak anyagi vonzatáról, a nyertes személyéről kerestük az online rendszerek felügyeletével megbízott Magyar Postát, a nemzetgazdasági tárcát és az adóhivatalt is, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

De nemcsak lapunk, az automatás szakma is hiába vár felvilágosítást a rájuk váró feladatok kapcsán, a szaktárca három hónapja nem reagál a megkeresésükre. – Egyszerűen annyit közöltek, hogy nincs idejük velünk foglalkozni, túl elfoglaltak ehhez. A postától azt az információt kaptam a héten, hogy 20 ezer automatára érkezett hozzájuk támogatási igény – mondta lapunknak Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke. Automatánként 120 ezer forintra lehet támogatást kérni. A pénzt a posta kapja majd meg a tárcától, az összeget a szervezet vonja le a győztes vállalkozók költségeiből. Hogy ez pontosan hogy működik majd, arról sem tud túl sokat a szakma. Szöllősi Balázs úgy tudja, a mintegy 35 ezer Magyarországon üzemelő automatára 27 ezer regisztráció érkezett meg nyáron a postához. Közülük 7 ezren nem kértek támogatást. Az elnök elmondta, eddig 14 ezer szerkezetről állapították meg, hogy be lehet kötni, 2 ezernek még zajlik a vizsgálata. 270-ről kimondták, nem alkalmasak arra, hogy bekössék az adóhivatalhoz, 10 ezer esetben pedig hiánypótlást küldtek ki. Egy egység költsége egyébként 130–140 ezer forint körül van, ehhez jön még az 5 ezer forintos havidíj, ami irreálisan magas összeg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.05.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.