Két sajtos csipsz nem ment át a rostán

MN

2017. szeptember 7., csütörtök 11:28, frissítve: csütörtök 11:40

A Szupermenta terméktesztben ellenőrzött tíz, különböző márkájú sajtos csipsz közül kettőnél meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében.

A hatóság honlapján elérhető adatok szerint az Auchan Tuti Tipp sajtízű burgonyacsipszében, és a Detki Kemencében sült sajtos burgonyás csipszében haladta meg a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke.

Az akrilamid egy természetes anyag, amely szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik, ha magas hőmérsékleten, 120 Celsius-fok felett sütik, pörkölik őket. Jellemzően tehát a pirítósban, a sült krumpliban, a kávéban és a kekszben van jelen, ami egy darabig nem is baj, de nagy mennyiségben, főleg a gyermekek számára kockázatos lehet.

A közlemény szerint az akrilamid mellett vizsgálták a csipszek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is.

Az egyik csipsznél magasabb zsírtartalmat mutattak ki a vizsgálatok a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ezért a hatóság figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.

A közlemény szerint hat csipsznél találtak valamilyen jelölési hiányosságot a szakemberek.

A vizsgált termékeknél mért glutaminsav-tartalom, ami az ízek intenzitásában játszik szerepet, jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van. A szakemberek a csipszek só- és transz-zsírsavtartalmánál is mindent rendben találtak – olvasható a Nébih közleményében.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.