Kétségbeesett roham a napelemekért

○ Az idén szigorodtak az áramátvételi szabályok, ezért sok vállalkozás előbbre hozta beruházását

2017. június 27., kedd 16:07, frissítve: kedd 18:00

Az idén szigorodtak az áramátvételi szabályok, ezért sok vállalkozás előbbre hozta a napelemes beruházását.

Megrohanták az engedélykérők a múlt év végén a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalt (MEKH) – a kérelmezők kereskedelmi célú naperőművet szeretnének építeni. Az engedélyeztetési láz olyan heves volt, hogy 2016 utolsó hónapjaiban a MEKH munkatársainak 2428 kérelmet kellett feldolgozniuk. Most értek a munka végére, pedig külön munkacsoportot hoztak létre a feladat elvégzésére. Sajtóközleményük szerint a csaknem két és fél ezer kérelmezőből közel nyolcszáznak azonnal megadták a lehetőséget, hogy majdani erőműve csatlakozzon a rendszerhez, a többit hiánypótlásra utasították. Ennek nyomán összesen 2200 engedélykérelmet fogadtak el. Ha minden tervezett beruházás megvalósul, az nem kevesebbet jelent, mint hogy a kötelező átvételi támogatásban részesülő villamosenergia-erőművek beépített kapacitása a 2015-ös 837 megawattról mintegy 2100 megawattra nő 2018 végéig. Ez meghaladja a paksi atomerőmű teljesítményét – persze csak névleg, hiszen, szemben az atomerőművel, egy napelem nem képes a folyamatos termelésre.

A környezetbarát villamosenergia-termelési módokat általában minden állam támogatja azzal, hogy az így termelt áramot előre rögzített áron, kötelezően átveszi. Magyarországon 2008-tól egészen tavaly év végéig 25 évre kötöttek a szabályoknak megfelelő termelőkkel kötelező átvételi tarifaszerződést (kát). Az év elejétől azonban ezt az időszakot lecsökkentették a korábbi felére, azaz tizenkét évre és hat hónapra. Feltehetőleg ez a beruházók számára kedvezőtlen változás okozta a múlt év végi rohamot, azok ugyanis, akik engedélykérelmüket még 2016-ban adták be, a régi átvételi rendszerben maradhatnak.

Nemcsak feltehetőleg, hanem egészen bizonyosan az átvételi szabályok módosítása áll az engedélykérelmek tavalyi megugrása mögött – nyilatkozta lapunknak a Magyar Napelem-, Napkollektor-szövetség alapító elnöke. Kiss Ernő elmondta, a mostani rendszer ellehetetleníti idehaza az új beruházásokat. Számításai szerint a 12,5 éves kötelező átvételi időszak csak azt biztosítja, hogy a beruházás megtérüljön. A megtérülési idő után ugyanakkor már kétséges a rendszer további működtetése, vagyis a tényleges haszonszerzés, mert a piaci árak olyan alacsonyak – körülbelül négy forintot tesznek ki kilowattóránként–, hogy mellettük nem éri meg az üzemeltetés. Emiatt az várható, hogy a tavalyi, kiugró számú engedélykérelem után az idén jelentősen visszaesik majd a kereskedelmi célú naperőművet építeni szándékozók száma.

Ugyanez a folyamat ismétlődött meg a háztartási naperőművek piacán. Itt a változást az jelenti, hogy mindazoknak, akik ez év március vége után kértek engedélyt, már egy hálózati csatlakozási díjtétellel is számolniuk kell. Ennek összege ugyan egyelőre nulla forint, de attól való félelmükben, hogy később a díj emelkedni fog, a háztartások is kiugró számban kértek engedélyt napelem telepítésére március végéig. Azóta viszont jelentősen megcsappant az érdeklődés.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.27.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.