Ketten sem tudták megmenteni a legnagyobb vesztest

Stagnált a feldolgozóipar az első negyedévben

NT

2012. május 29., kedd 15:25, frissítve: kedd 15:46

Stagnált a magyar feldolgozóipar az idei év első negyedévében a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. felmérése szerint.

A feldolgozóipari vállalkozások helyzete és rövid távú kilátásai 2012 áprilisában című konjunktúrateszt eredménye szerint Magyarországon az év első három hónapjának legnagyobb vesztese az elektronikai ipar (beleértve a számítástechnikát is), amelynek 12 százalékos zuhanását a második és harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat, az élelmiszeripar 7,8 százalékos, és a járműipar 6,4 százalékos növekedése nem tudta teljes egészében ellensúlyozni.

A Kopint-Tárki szerint a magyar feldolgozóipar számára továbbra is a kereslethiány jelenti a legnagyobb akadályt, ami akár globális kereslethiánynak is nevezhető, hiszen ebben a negyedévben már világosan megdőlni látszik az a korábbi években stabilnak tűnő trend, miszerint az exportra való termelés biztos hátteret jelent a vállalatoknak. Ma már nem különülnek el markánsan az exportra és a hazai piacra termelő feldolgozóipari vállalatok, és a foglalkoztatottak száma szerint sem találni jelentős különbségeket – állítja a Kopint-Tárki.

A külföldi kereslethiányra panaszkodók aránya egy éve emelkedik, és újra kezdi megközelíteni a válság idején mért szinteket. A trend annyira meredeken emelkedik, hogy szinte biztosan nem egy egyszeri sokkhatásról van szó, hanem egy elhúzódó, lassan eszkalálódó folyamat lehet a háttérben, aminek az elmúlása is hosszabb időt vesz majd igénybe – vélekedett a Kopint-Tárki.

Mindez a bizalmi indexen is jól látszik, jelentősen romlottak a belföldi és a külföldi rendelésállományok, igen kedvezőtlen mértékben változtak a késztermék-készletszintek, és a termelési prognózis is romlott. Mindezek miatt a bizalmi indikátor 4 pontot zuhant az előző negyedévhez képest, és jelenleg 39 ponton áll, ami már csak 4 pontos különbséget jelent a válság legrosszabb időszakához képest.

A kutatási intézet rövid távon nem számít az export rendelésállomány jelentős emelkedésére, ezért a termelés növekedésének további lassulása, valamint a készletek további emelkedése várható, ami mind a bizalmi, mind pedig a barométer indikátort könnyen a válság idején mért értékek szintjére nyomhatja le a következő fél év során.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.