Járműben jók vagyunk

WA

2012. május 3., csütörtök 09:57, frissítve: csütörtök 10:58

Idén az első negyedévben 2444 új lakás épült, 22,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
A magyarországi lakáspiacon az egy évvel ezelőttihez képest ezerrel több, 7306 lakás kelt el idén áprilisban, ez a szám azonban ezerrel kevesebb a márciusinál – olvasható a Duna House ingatlan franchise-hálózat szerdán közzétett felmérésében.

A KSH tájékoztatása szerint a kiadott 2146 lakásépítési engedély 10,5 százalékos csökkenést jelent 2011 első három hónapjához képest.

Az év első három hónapjában folytatódtak a 2011 második felében tapasztalt tendenciák. Az építési engedélyek csökkenése továbbra is lassúbb, mint a befejezett építkezéseké, másrészt folytatódik a közép-magyarországi építkezések visszaesése.

Egy évvel ezelőtt még Közép-Magyarországra koncentrálódott a lakásépítések csaknem kétharmada, és Budapesten volt a legkisebb mértékű az építések számának visszaesése. Az idei év első három hónapjában azonban Közép-Magyarországon figyelhető meg a legerőteljesebb csökkenés, ahol az egy évvel korábbihoz képest mintegy felére esett vissza a lakásépítés volumene, s az összes lakásnak csupán az egyharmada épült ebben a régióban – közölte a KSH.

Budapesten a csökkenés még ennél is drasztikusabb: 65 százalékkal kevesebb lakás építését fejezték be, mint a tavalyi év első három hónapjában. A többi régióban átlagos vagy annál kisebb volt a visszaesés mértéke, illetve az Észak-Alföldön, Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon a lakásépítések növekedését regisztrálta a KSH.

A fővárosi építkezések jelentős visszaesése mellett a községekben átlagos mértékű, 20 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, a megyei jogú városokban viszont 41, a többi városban 5 százalékkal nőtt a használatba vett lakások száma.

Az engedélyek számában nem mutatkozott jelentős csökkenés

A kiadott új lakásépítési engedélyek számában 2012 első negyedévére már nem mutatkozott olyan jelentős csökkenés, mint a korábbi időszakokban, az egy évvel korábbi 51 százalékos csökkenéssel szemben a mostani 10,5 százalékos.

A KSH közlése szerint folytatódott az építtetői kör összetételének kedvezőtlen változása: az új lakások 41 százalékát építették vállalkozások, míg egy évvel korábban 49 százalék volt az arány. Ezzel egyidejűleg a természetes személyek részaránya 57 százalék volt az előző évi 50 százalékkal szemben. Az önkormányzatok gyakorlatilag nem építtettek lakást.

Az adott időszakban használatba vett lakások átlagos alapterülete 97 négyzetméter volt, ami az egy évvel korábbihoz képest 4 négyzetméterrel növekedett. 2012 első három hónapjában 650 lakás szűnt meg, ami kétszer több, mint az előző év azonos időszakában.

A járműgyártás húzta a külkereskedelmet

Idén februárban a kivitel volumene 1,1, a behozatalé 1,4 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A külkereskedelem alakulását leginkább a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek exportjának növekedése és a híradás-technikai eszközök kivitelének jelentős csökkenése határozta meg – közölte a részletes adatokat a KSH.

2012. január-februárban a kivitel volumene 3,4, a behozatalé 2,2 százalékkal haladta meg 2011 első kéthavi szintjét. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 326 milliárd forintot (1,110 milliárd eurót) tett ki, 25 milliárd forinttal (182 millió euróval) kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

A KSH tájékoztatása szerint a 2012. január-februári forgalom forintban mért árszínvonala importban 9,9, exportban 6,8 százalékkal emelkedett az előző év első két hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,8 százalékkal romlott. A vizsgált időszakban a forint a dollárhoz képest 13, az euróhoz mérten 9,4 százalékkal gyengült.

Az EU-ban

A KSH részletes adatai szerint az év első két hónapjában az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 2,3, az onnan érkező behozatalé 4,6 százalékkal volt több, mint 2011. január-februárban. Euróban számolva viszont az export 0,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg az import 3,6 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió tagjaival szemben 53 milliárd forinttal (354 millió euróval) csökkent.

Az EU-n kívül

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 6,8 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé kismértékben elmaradt az előző év azonos időszakának szintjétől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 173 milliárd forint (555 millió euró) volt, 28 milliárd forinttal (172 millió euróval) kevesebb, mint az előző év január-februárjában.

Bővült az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene

A gépek és szállítóeszközök volumene mindkét forgalmi irányban valamivel elmaradt a 2011. azonos időszakának szintjétől. Több mint negyedével csökkent a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene, melyben szerepet játszott a tv-készülék és -alkatrész, illetve a mobiltelefon kivitelének jelentős visszaesése. E termékkör importja 2012 első két hónapjában alig változott, bár februárban már mérsékelt növekedést regisztrált a KSH. Az előző évi gyárbővítési beruházásoknak köszönhetően mintegy ötödével bővült az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 12,8, illetve 5,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az energiahordozók importvolumene nem változott az előző év azonos időszakához képest. 2012 első két hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 3,5, a behozatalé 7,9 százalékkal emelkedett.

Az NGM így kommentálta

A külkereskedelmi termékforgalom első kéthavi alakulását kommentálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy februárban is bővült a külkereskedelem volumene.

A közlemény kiemeli: a KSH adatai szerint az előző év azonos időszakához képest a kivitel volumene 3,4, a behozatalé kisebb mértékben, 2,2 százalékkal növekedett 2012 első két hónapjában. A külkereskedelmi mérleg 326 milliárd forint többletet ért el ebben az időszakban. Az NGM rámutat, hogy a feldolgozott termékek kéthavi exportvolumene 12,8 százalékkal, importvolumene pedig 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, a főcsoporton belül a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kivitelének volumene kiemelkedően, hatodával bővült. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek külkereskedelme az adott időszakban szintén emelkedett, a kivitel 3,5, a behozatal pedig 7,9 százalékkal növekedett. Az energiahordozók importvolumene gyakorlatilag nem változott a bázisidőszakhoz képest – mutatott rá az NGM.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.