Kézi vezérlés Tállai András és a Mol között?

Wiedemann Tamás

Wiedemann Tamás

2017. november 13., hétfő 18:54, frissítve: hétfő 19:20

A csökkenő magyar versenyképességgel állította párhuzamba Tállai András üzemanyagár-letörő akcióját a Bloomberg hírügynökség. Az elsőként a Napi.hu portálon szemlézett anyag szerint a magyar gazdaság kézi vezérlésének bizonyítéka, hogy a fideszes országgyűlési képviselő, államtitkár és nem mellékesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke lakossági kérés nyomán elintézte, hogy a mezőkövesdi Mol-kúton olcsóbb legyen az üzemanyag. A cikk felidézi, hogy a kormány, beavatkozva a piaci folyamatokba, 2010 óta kampánytémaként használja a rezsicsökkentést, de közben az ország versenyképessége egyre romlik: a Világgazdasági Fórum idei listáján már csak a 101. helyen szerepel az ország.

Az ügyben lapunk megkereste a Molt, de az olajtársaság nem kívánt reagálni. A szóban forgó töltőállomásról annyit ugyanakkor kiderítettünk, hogy a Mol saját kezelésében van, vagyis nem vállalkozó üzemelteti, aktuális árairól pedig a budapesti központban döntöttek. Azaz nem egy úgynevezett franchise-rendszerben működtetett benzinkúton érte el a helyi vállalkozóval egyeztetve Tállai András az üzemanyagárak csökkentését, hanem a magyar gazdaság egyik legjelentősebb szereplőjénél.

A NAV-elnök rezsicsökkentő akcióját idehaza az ellenzéki pártok kivételével nem ítélték meg olyan élesen, mint a Bloomberg szerzője. Nagy Csongor István versenyjogász például azt nyilatkozta lapunknak, hogy versenyjogi értelemben nem lát problémát a Mol árazásával kapcsolatban, mivel saját kútról van szó. Ha franchise-rendszerben üzemeltetnék a benzinkutat, akkor már érdekesebb lett volna a helyzet – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy az mindenképp sajátos jelenség, ha egy töltőállomás árait nem a piaci viszonyok határozzák meg.

Hasonlóan vélekedett Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke is, annyi kiegészítéssel, hogy a Mol franchise-partnereinek is az olajtársaság központjában határozzák meg az árakat a regionális sajátosságokat figyelembe véve. – Az bizonyosan állítható, hogy a Mol által tett gesztus csökkenti a cég legmagasabb elérhető nyereségét, tény ugyanakkor, hogy az árazás a társaság vezetését illeti meg, vagyis a cég nem vétett a jogszabályok ellen – mondta a szakember. Dióslaki érdekes kérdésnek tartja, mi történne akkor, ha nem Tállai András, hanem egy másik magánszemély szólna a Molnak, hogy csökkentse az árakat.

Az LMP feljelentést tesz az ügyben, mert a párt szerint a politikus visszaélt a hatalmával. – Egy országgyűlési képviselő esetében is rendkívül aggályos lenne egy ilyen fellépés, a NAV elnökétől pedig különösen aggasztó, hiszen joggal merül fel a gyanú, hogy Tállai András a hivatali hatalmával visszaélve érte el a célját – közölte Demeter Márta LMP-s politikus. A Demokratikus Koalíció nem látja értelmét, hogy Polt Péter legfőbb ügyésznél tegyenek feljelentést hivatali visszaélés miatt Tállai András ellen. Az ellenzéki párt az Európai Bizottságnál tesz bejelentést, mert a NAV-elnök eljárását piactorzítónak véli.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.14.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.