Kézi vezérlés Tállai András és a Mol között?

2017. november 13., hétfő 18:54, frissítve: hétfő 19:20

A csökkenő magyar versenyképességgel állította párhuzamba Tállai András üzemanyagár-letörő akcióját a Bloomberg hírügynökség. Az elsőként a Napi.hu portálon szemlézett anyag szerint a magyar gazdaság kézi vezérlésének bizonyítéka, hogy a fideszes országgyűlési képviselő, államtitkár és nem mellékesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke lakossági kérés nyomán elintézte, hogy a mezőkövesdi Mol-kúton olcsóbb legyen az üzemanyag. A cikk felidézi, hogy a kormány, beavatkozva a piaci folyamatokba, 2010 óta kampánytémaként használja a rezsicsökkentést, de közben az ország versenyképessége egyre romlik: a Világgazdasági Fórum idei listáján már csak a 101. helyen szerepel az ország.

Az ügyben lapunk megkereste a Molt, de az olajtársaság nem kívánt reagálni. A szóban forgó töltőállomásról annyit ugyanakkor kiderítettünk, hogy a Mol saját kezelésében van, vagyis nem vállalkozó üzemelteti, aktuális árairól pedig a budapesti központban döntöttek. Azaz nem egy úgynevezett franchise-rendszerben működtetett benzinkúton érte el a helyi vállalkozóval egyeztetve Tállai András az üzemanyagárak csökkentését, hanem a magyar gazdaság egyik legjelentősebb szereplőjénél.

A NAV-elnök rezsicsökkentő akcióját idehaza az ellenzéki pártok kivételével nem ítélték meg olyan élesen, mint a Bloomberg szerzője. Nagy Csongor István versenyjogász például azt nyilatkozta lapunknak, hogy versenyjogi értelemben nem lát problémát a Mol árazásával kapcsolatban, mivel saját kútról van szó. Ha franchise-rendszerben üzemeltetnék a benzinkutat, akkor már érdekesebb lett volna a helyzet – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy az mindenképp sajátos jelenség, ha egy töltőállomás árait nem a piaci viszonyok határozzák meg.

Hasonlóan vélekedett Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke is, annyi kiegészítéssel, hogy a Mol franchise-partnereinek is az olajtársaság központjában határozzák meg az árakat a regionális sajátosságokat figyelembe véve. – Az bizonyosan állítható, hogy a Mol által tett gesztus csökkenti a cég legmagasabb elérhető nyereségét, tény ugyanakkor, hogy az árazás a társaság vezetését illeti meg, vagyis a cég nem vétett a jogszabályok ellen – mondta a szakember. Dióslaki érdekes kérdésnek tartja, mi történne akkor, ha nem Tállai András, hanem egy másik magánszemély szólna a Molnak, hogy csökkentse az árakat.

Az LMP feljelentést tesz az ügyben, mert a párt szerint a politikus visszaélt a hatalmával. – Egy országgyűlési képviselő esetében is rendkívül aggályos lenne egy ilyen fellépés, a NAV elnökétől pedig különösen aggasztó, hiszen joggal merül fel a gyanú, hogy Tállai András a hivatali hatalmával visszaélve érte el a célját – közölte Demeter Márta LMP-s politikus. A Demokratikus Koalíció nem látja értelmét, hogy Polt Péter legfőbb ügyésznél tegyenek feljelentést hivatali visszaélés miatt Tállai András ellen. Az ellenzéki párt az Európai Bizottságnál tesz bejelentést, mert a NAV-elnök eljárását piactorzítónak véli.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.14.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.