Kismértékben emelkedtek az ország devizatartalékai

WL

2012. július 6., péntek 15:22, frissítve: péntek 16:53

Júniusban mindössze 20 millió euróval emelkedtek az ország devizatartalékai a májusi 388 millió eurónyi növekedés után – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közölt előzetes adataiból.

Az első negyedévben mind a három hónapban, összesen 3,078 milliárd euróval, apadtak a nemzetközi tartalékok, míg a második negyedév minden egyes hónapja növekedést mutatott, összesen 879 millió eurónyit.

A tartalékok június végén 35,575 milliárd eurót tettek ki, ez 2,199 milliárddal kevesebb a múlt év véginél.

A devizatartalékok tavaly szeptemberben 38,764 milliárd eurón tetőztek, azóta 3,188 milliárddal apadtak, a tavaly júniusi szinttől 1,427 milliárd euróval maradtak el.

Az első félévben 1,52 millió euró törlesztés vált esedékessé az 1998-ban felvett  IMF-hitelből, a második félévben ennél többet, a harmadik negyedévben 906, a negyedik negyedévben 913 millió euró visszafizetése történik majd meg.

Az első félévben nem volt devizakötvény-lejárat, júliusban viszont lejár egy 45 milliárd jen értékű hétéves kötvény, októberben pedig egy hat- és egy hétéves lejáratú 500-500 millió értékű eurokötvény.

Dollárban számolva a nemzetközi tartalékok 44,750 milliárd dollárt tettek ki június végén, ezzel meghaladták az egy hónappal korábbi 44,120 milliárdot, de mélyen a múlt év végi 48,832 dolláros szint alatt maradtak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.