Kiürülőben vannak a hazai gáztárolók

Illés József

Illés József

2016. február 26., péntek 06:25

Már kevesebb mint 400 millió köbméter gáz van az állami kézben lévő kereskedelmi földgáztárolóban. Ez a mennyiség csupán néhány napra lenne elegendő, ha a fűtési idény még hátralévő több mint másfél hónapos ideje alatt hidegre fordulna az idő. Az E.ON helyébe lépő állami gázszolgáltató, a Főgáz Zrt. óriási összegű számlákat küld ki az ügyfeleinek több megyében.

Több mint másfél hónappal a fűtési idény vége előtt mindössze kilenc százalék körüli az állam kezében lévő hazai kereskedelmi földgáztárolók feltöltöttségi szintje. Így kevesebb mint 400 millió köbméter gáz van bennük. Ez a mennyiség néhány nap alatt elfogyna, ha a fűtési szezon hátralévő részében ismét hidegre fordulna az időjárás.

Holoda Attila, a második Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára lapunknak elmondta: kockázatos dolog ilyen alacsony gázkészletet tartani, mert a szinte üres tárolókból szükség esetén naponta csak kis mennyiségű gázt lehet kipumpálni. Jelenleg a tárolókból kivehető mennyiség jóval napi 20 millió köbméter alatti lehet. Ez pedig kevésnek bizonyulhat egy-egy hideg napon, amikor a fogyasztás eléri az 50 millió köbmétert. (A felhasználási csúcs a 2006-os télen volt, a napi szükséglet 91 millió köbméter volt.)

200 milliárd forint mehet el gázra

Az ország teljes éves gázfogyasztása egyébként nyolc-tíz milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi négymilliárd köbméterhez közelít, amiből a téli fogyasztás általában 2,5–2,8 milliárd köbméter közötti mennyiség. Ennek a 60 százalékát a jelenlegi törvények szerint a szolgáltatóknak előre be kell tárolniuk. Ám mivel ősztől az állami Főgáz Zrt. lesz az országban az egyetlen lakossági gázellátó vállalat, ez a kötelezettség a társaságra hárul. A tárolók feltöltése pedig nem kis kiadással jár majd, mivel becslések szerint a szükséges gázmennyiség felvásárlása a jelenlegi nyomott gázárakon is 150-200 milliárd forint költséget jelent.

Holoda Attila megjegyezte: semmi értelme nem volt több mint 300 milliárd forint közpénzből megvenni a hazai kereskedelmi földgáztárolókat, ha kihasználatlanul állnak.

Dupla annyiba kerül

A januártól több megyében az E.ON helyébe lépő új szolgáltató, a Főgáz Zrt. egyébként a napokban nagy összegű gázszámlákkal riogatja a fogyasztókat. Az állami gázcég ugyanis most küldi ki az első, becsült adatok alapján összeállított számláit az új ügyfeleinek. A pécsi reklamálók elmondása szerint nemritkán a szokásos összeg két-két és félszerese került a számlára – írja a Dunántúli Napló internetes kiadása, a Bama.hu.

A Főgáz tájékoztatása szerint az első számlán két alapdíjat találnak a fogyasztók, mivel januárban nem történt alapdíjszámlázás. Azt is közölték, hogy január hónapban egy matematikailag meghatározott algoritmus (ennek részletei nem ismertek, de valószínűleg ennek az eredményeként születtek a fogyasztók által sokallt számlák) alapján becsült mennyiséget számláznak ki, diktálásra csak később lesz a lakosságnak lehetősége. Közölték: ha valaki nem ért egyet a becsült mennyiséggel, bármelyik ügyfélszolgálaton kezdeményezheti annak módosítását. A második számlától pedig minden fogyasztó visszaáll a korábban megszokottra: átalányfizetésre vagy diktálásra.

Értékesítették a Tigáz portfólióját
A Tigáz Zrt. és a Magyar Áramszolgáltató Kft. (MÁSZ) megegyezett a Tigáz magyarországi szabadpiaci gázportfóliójának átvételéről – adta hírül a távirati iroda. A megállapodás értelmében – amelyet a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia – a Magyar Áramszolgáltató Kft. átveszi a Tigáz szabadpiaci földgázportfólióját, valamint a tapasztalt értékesítési csoportot is. A tranzakciót követően a Tigáz Zrt. befejezi szabadpiaci gázkereskedelmi tevékenységét Magyarországon. Az eljárás semmilyen kényelmetlenséget nem jelent az ügyfélkör számára, és minden vásárló külön értesítést kap a Tigáz Zrt. és a MÁSZ között létrejött szerződésátadás részleteiről. Emlékezetes: a cég még tavaly visszaadta az egyetemes gázszolgáltatási engedélyét, vagyis bejelentette, hogy kivonul a lakossági piacról. Ez a folyamat várhatóan októberre ér véget. A Tigáz háztartási ügyfeleit is a Főgáz veszi át.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.26.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.