Kizárják az emberi tényezőt: kormány sem lesz a GM önvezető autójában

karon

2018. január 12., péntek 07:21, frissítve: péntek 11:38

Hivatalosan is benyújtotta engedélykérelmét a General Motors (GM) amerikai autógyártó konszern az első önvezető autójára, amely a tervek szerint 2019-ben már közlekedhetne az utakon. A Cruise AV – az elektromos hajtású Chevrolet Bolt EV önvezető verziója – kifejezetten a kereskedelmi személyszállítás, vagyis taxizás céljára készül majd, és teljesen kizárja az emberi tényezőt a vezetésből.

Az autóban nem lesz se kormány, se gáz- vagy fékpedál, így az utas még akkor sem avatkozhat be a vezetésbe, ha akarna, vagy épp vészhelyzet miatt szükségesnek látná. A mozgásukban korlátozottak számára az ajtók is maguktól nyílnak és záródnak majd, illetve a látássérültek kedvéért teljes hangvezérlése lesz a járműnek. A vállalat elnöke, Dan Ammann egyszerűen szükségtelennek nevezte a kézi vezérlés hagyományos eszközeit. 

A GM nem az első cég, amely tervbe vette az úgynevezett robottaxik gyártását. Az Uber vagy a Waymo (a Google anyacége, az Alphabet Inc. leányvállalata) már tesztelik az önvezető autókat, igaz, még csak szűk körben. A Ford kedden jelentette be, hogy a Postmates partnereként önvezető autókat gyártana áruszállítási feladatok ellátására. 

Ahhoz, hogy a GM engedélyt kapjon, 16 ponton kell módosítani a szövetségi járműbiztonsági szabályokat, például azért, mert kormánykerék hiányában nem lehet oda helyezni a kötelező légzsákot. Hét amerikai állam már engedélyezte az önvezető autókat, de vannak olyanok, amelyek előírják, hogy az autonóm autóban is ülnie kell valakinek, akinek van jogosítványa. A GM azon dolgozik, hogy ezeket a szabályozásokat megváltoztassa.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.