Komoly sztrájk készülődik a Tescónál

MNO

2016. február 16., kedd 09:23

Bár megduplázta eladásait a Tesco áruházlánc netes bevásárlási részlege, akkorára nőtt a bérfeszültség, hogy egyszerre léphetnek sztrájkba a dolgozók márciusban – írta meg a Magyar Idők.

A napilap szerint ez több száz dolgozó munkabeszüntetését jelentené, ami a rendszer összeomlásához vezethetne, ennek elkerülése céljából ülnek most kedden tárgyalóasztalhoz a lánc és a dolgozókat tömörítő szakszervezet képviselői.

A magyarok kimaradtak az előírt béremelésből

A bérfeszültség ugyanis akkora a netes részlegen, hogy folyamatosan rengetegen hagyják ott a céget, s ezzel állandóan jelentős pluszmunka hárul a megmaradt dolgozókra. Különösen súlyos a helyzet Budapesten, ahol az internetes eladások 80 százalékát bonyolítják.

Történik mindez annak ellenére, hogy a napilap szerint a cég londoni központja egész Közép-Európában 14 százalékos bérfejlesztést írt elő a megrendeléseket kiszállító gépkocsivezetőknek. Magyarországon azonban – ahol egyébként még az ambiciózus tervekhez képest is bőven túlteljesített az ágazat –

csak ott emelik márciustól a béreket, ahol az elvándorlás már a napi munkavégzést veszélyezteti.

30 százalékos bérfeszültség

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a fő gond emellett, hogy a központilag elrendelt béremelés ellenére itthon a Tesco csupán Budapesten és Győrben növelné a sofőrök kifizetését, Szegeden nem, mert ott nincs annyi jobban fizető munkalehetőség a távozást tervezőknek, miközben Szegeden még a bruttó 160-180 ezer forintért dolgozó fővárosiaknál is eleve 10-12 százalékkal kevesebb pénzt kapnak a gépkocsivezetők, ez a különbség előbbiek bérfejlesztésével 30 százalékosra nőhet. Az árut összecsomagolók még ennél is kevesebbet, bruttó 130 ezer forintot visznek haza, ezen az áruházlánc nem is tervez változtatni.

„Mi mindent megteszünk”

Már tavaly is nagy volt a fluktuáció, de idén a szakszervezeti vezető szerint elérték a tűrőképességük határát: minimum 15 százalékos béremelésre volna szükség a sofőrök esetében, és a többi dolgozó juttatásait is meg kellene emelni.

A Magyar Időknek a Tesco azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy versenyképes jövedelmet adjanak dolgozóiknak.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.