Konszenzus van kialakulóban?

TK

2012. május 20., vasárnap 08:22, frissítve: vasárnap 11:27

Kialakulóban van egy konszenzus, miszerint Európában többet kell tenni a növekedésért és a munkahelyteremtésért – jelentette ki szombaton Camp Davidben Barack Obama amerikai elnök a G8-országok csúcstalálkozójának befejeztével.

A növekedésnek és a munkahelyteremtésnek kell a legfontosabb céloknak lenniük, egy gyarapodó európai gazdaság mindenkinek, így az Egyesült Államoknak is a legjobb érdekeit szolgálja – hangsúlyozta.

A G8 csoport vezetői elkötelezettek egy olyan csomag mellett, amelynek egyszerre része a növekedés ösztönzése és a pénzügyi konszolidáció. Bővebben>>>

„Sok még a tennivaló” – mondta az elnök, hozzáfűzve hogy meggyőződése szerint ki lehet jönni a válságból. Obama rámutatott, hogy tárgyalópartnereivel áttekintették, miként lehetne serkenteni a növekedést most, amikor még mindig szükség van a pénzügyi stabilizációra.

„Tudjuk, hogy lehetséges, részben a saját, itteni tapasztalataink alapján” – fogalmazott. Rámutatott, hogy „az európai helyzet, természetesen bonyolultabb”, és veszélyezteti a máshol elért növekedést, de „a vita az utóbbi időben olyan irányt vett, amely magabiztossá tesz bennünket”.

„Kialakulóban van egy konszenzus, miszerint többet kell tenni a növekedésért és a munkahelyteremtésért, és ez összefügg a pénzügyi és a strukturális reformokkal. Ma itt megállapodtunk abban, hogy lépéseket teszünk a bizalomerősítés, valamint a növekedés és kereslet előmozdítása érdekében, de közben minden országban pénzügyileg rendbe tesszük az államháztartást. Egyetértünk abban, hogy az euróövezetnek erősnek és összetartónak kell lennie. Megerősítettük: érdekeltek vagyunk abban, hogy Görögország az euróövezetben maradjon, miközben eleget tesz kötelezettségeinek” – mondta sajtótájékoztatóján a Camp David-i csúcs házigazdája. Obama szerint az európai vezetők érzik, hogy nagy a tét.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a világ iparilag legfejlettebb hét országát (Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán) és Oroszországot tömörítő G8 csoport vezetőinek több nemzetközi kérdésben, így Irán, Szíria és Észak-Korea ügyében sikerült közelíteniük az álláspontjukat.

A spanyol bankoknak nincs szükségük európai segítségre – jelentette ki szombaton a Camp David-i G8-csúcstalálkozón Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, visszautasítva ezzel az új francia államfő javaslatát.

François Hollande azt javasolta az előző nap, hogy uniós alapokból tőkésítsék fel a spanyol bankokat, ami az európai cselekvési terv egyik eleme lehet.

A spanyol kormányfőtől sajtóértekezletén kérdezték meg, hogy szükségesnek tartja-e ezt. „Nem értem a javaslatot, és nem tudom, hogy Hollande úr ezt mondta-e, ha viszont ezt mondta, akkor nyilván azért mondta, mert birtokában van olyan információknak, amelyeknek mi nem” – mondta ironikusan Rajoy.


Megfigyelők szerint a Camp David-i csúcson a G8-találkozók új európai részvevőinek – François Hollande új francia elnöknek és Mario Monti olasz miniszterelnöknek – volt köszönhető, hogy a hangsúly a megszorítások helyett a növekedésre tevődött át. A gazdasági szigor fő szorgalmazójának, Angela Merkel német kancellárnak a kérdésben az előző francia államfőt, Nicholas Sarkozyt sikerült maga mellé állítania.

Obama a csúcs lezárása után kétoldalú megbeszélést kezdett Merkellel, majd még az este Chicagóba utazik, ahol a NATO-országok csúcsértekezletének házigazdája lesz.

„Megerősítjük azt a szándékunkat, hogy fölhívjuk cselekvésre az ENSZ Biztonsági Tanácsát, válaszul az esetleges további észak-koreai lépésekre, beleértve a ballisztikusrakéta-indításokat és kísérleti atomrobbantásokat” – áll a nyolc ország vezetőjének szombaton véget ért kétnapos egyesült államokbeli csúcstalálkozójáról kiadott közleményben. A G8-ak egyszersmind aggodalmukat fejezték ki az észak-koreai atomprogram keretében végzett urándúsítás miatt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.