Kovács Árpád: Túl keveset fordítunk oktatásra

MTI

2015. szeptember 3., csütörtök 23:10

Magyarország kedvező növekedési, hiány- és adósságmutatói mellett a túlzott méretű és kedvezőtlen szerkezetű újraelosztást is megemlítette Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke az 53. Közgazdász-vándorgyűlés csütörtöki plenáris ülésein Miskolcon.

A vártnál jobb nyugat-európai fellendülés és a gyengébb euró segíti az ipari megrendeléseket, az alacsony inflációs környezet tartósan laza monetáris feltételeket tesz lehetővé – mondta, és a fejlődés hajtóerői között említette a „belátható időben nullszaldós” költségvetést, a működési egyenetlenségek érdemi mérséklését, a növekedés tartalékainak mozgósítását és az államháztartási kiadások kézben tartását.

Kovács Árpád hangsúlyozta, a csökkenő adósságszolgálattal felszabaduló forrásokat elsősorban a gazdasági fejlődés szolgálatában kell felhasználni. Ez alapozhatja meg majd a jóléti kiadások növelését – tette hozzá.

Nagy az újraelosztás mértéke

Felidézte, hogy az Európai Bizottság szerint az államadósság aránya – Magyarországot kivéve – várhatóan minden kelet-közép-európai országban emelkedni fog 2015-ben, ugyanakkor Magyarországon az állami újraelosztás mértéke jóval meghaladja az OECD-átlagot, „visegrádi versenytársainkhoz viszonyítva pedig kiugróan magasak a magyar arányszámok”.

Az OECD szerint azonban nemcsak az újraelosztás mérete, hanem annak szerkezete is gondot okoz, „hatékonysági hiátusok miatt túl sokat költünk általános közszolgáltatásokra és gazdaságfejlesztésre, viszont túl keveset fordítunk oktatásra és egészségügyre” – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy a GDP-arányos államadósság fenntartható csökkentéséhez elsősorban a növekedési képesség erősítésére van szükség, a „felzárkózás egyetlen útja, ha magasabb hozzáadott értékekkel tudunk becsatlakozni a globális termelési láncba”.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.