Közös gázvezetéket építhetnek az oroszok és a görögök

2015. július 10., péntek 14:13

Első alkalommal ismerte el Görögország, hogy kétmilliárd euró értékű gázvezetéket épít Oroszországgal közösen – számolt be a Telegraph.

Panajótisz Lafazanisz, Görögország energiaügyi minisztere a tervezett beruházást egyenesen az uniós tagország több lábon álló külpolitikája kulcselemének nevezte, ami nem mellesleg 20 ezer új munkahelyet teremtene. Hogy ez mennyire fontos lenne, azt mutatja, hogy a helléneknél áprilisban 25,6 százalék volt az állástalanok aránya.

Áprilisi hírek arról szóltak, hogy Moszkva hajlandó extra pénzt fizetni Athénnak a Török Áramlat projektjében történő részvételért, ezt azonban az oroszok cáfolták.

A közös gázüzletről szóló mostani bejelentés különösen érzékeny időszakban jött, mivel az ukrajnai válság miatt amúgy is rendkívül feszült a helyzet Oroszország és az Egyesült Államok, valamint az amerikaiak nyugati szövetségesei között.

Ismert, nemrég Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök Moszkvába utazott tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.