Közös projektekbe kezdenek a kőolajóriások

PR

2012. április 16., hétfő 23:43, frissítve: kedd 10:24

Közös vállalatok létesítéséről, egymás projektjeiben való részvételről szóló megállapodásokat írt alá hétfőn az orosz Rosznyefty és az amerikai ExxonMobil.

A kőolajóriások képviselői Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jelenlétében, a kormányfői rezidencián írták alá a hosszú távú, stratégiai együttműködés végrehajtásának részleteit tartalmazó hat megállapodást. Az állami kézben lévő legnagyobb orosz kőolajtársaság és az amerikai cég egyebek mellett két közös vállalat létesítéséről kötött egyezséget orosz kőolajlelőhelyek kiaknázására. Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes 200–300 milliárd dollárra értékelte a Jeges-tenger peremtengerén, a Kara-tengeren lévő közös beruházás értékét. Az előzetes vizsgálatok szerint 4,9 milliárd tonna kőolaj és 8,3 billió köbméter gáz lehet a területen.

A Fekete-tengeri beruházások 55 milliárd dollárt tesznek majd ki. Mindkét kőolajlelőhelyen 2015-ben kezdődnek a munkálatok. Az ExxonMobil és a Rosznyefty megállapodásának megfelelően az orosz állami cég 30 százalékos részesedést kapott az Exxon külföldi projektjeiben az Egyesült Államokban, Kanadában és a Mexikói-öbölben.

A Rosznyefty és az ExxonMobil tavaly augusztusban írta alá a stratégiai együttműködésről szóló megállapodást, amelyet Oroszországban, az Egyesült Államokban és harmadik országokban valósítanak meg. A megállapodás egyebek között 3,2 milliárd dollár értékű befektetésről szól a Rosznyefty Kara-tengeri lelőhelyeinek geológiai feltárására és kiaknázására. A Rosznyeft részesedése a Kara-tengeri és a fekete-tengeri projektek fejlesztésében 66,7, az ExxonMobilé 33,3 százalék.

2011 januárjában a két cég megállapodást írt alá az orosz fekete-tengeri talapzat közös kiaknázásáról, az úgynevezett Tuapszei-ároknál. A feltárási munkákat az ExxonMobil finanszírozza majd. Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a Rosznyefty a projektekhez az ExxonMobiléhoz hasonló „történelmi” bekerülési költségen tervezi a csatlakozást. Részleteket nem árult el. „Reméljük, hogy meg tudunk állapodni” – mondta.

Az egyezség értelmében a Rosznyefty az Egyesült Államokban nehezen kibányászható kőolajlelőhelyeken dolgozna. A Neftegaz Holding America Limited, az orosz cég amerikai leányvállalata Delaware államban aláírta a megállapodást az ExxonMobil nyugat-texasi lelőhelye 30 százalékos részesedésének megszerzéséről. Az orosz állami kőolajcég hozzáférést kap a Mexikói-öböl nyugati részén lévő mélytengeri lelőhelyek kiaknázásában is. A Rosznyefty Kanadában nemhagyományos ásványi erőforrások kiaknázásában is részt vehet.

A stratégiai megállapodás végrehajtását rögzítő egyezmények aláírását követően az is kiderült, hogy a Rosznyefty négy magáncéget – Lukoil, Szurgutnyeftyegaz, Basnyefty, TNK-BP – keresett meg ajánlatával, hogy vegyenek részt a kőolajlelőhelyek kiaknázásában, nyilatkozta Eduard Hudajnatov, a cég elnöke. A vállalatok az Oroszország kontinentális talapzatán lévő 12 lelőhelyen, például a Barents-tengeren vagy az Ohotszki-tenger északi partvidékén fekvő Magadánban ugyanolyan feltételek mellett dolgozhatnak, mint az ExxonMobil – mondta Hudajnatov.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.