KSH: erősen nőtt az idegenforgalom

tt

2012. július 11., szerda 11:40

Májusban 8,8 százalékkal több külföldi vendég 11 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a belföldi vendégek száma ezzel szemben 4,4 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 1,8 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Májusban 386 ezer külföldi vendég 1,064 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, míg 333 ezer belföldi 710 ezret. Az év első öt hónapjában 1,339 millió külföldi vendég 3,596 millió vendégéjszakát  töltött el, ami 8,5, illetve 9,7 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakával összehasonlítva. A belföldi vendégek és vendégéjszakák száma 2,8, illetve 1,1 százalékkal csökkent a múlt év január–májusához képest – 1,306 millió  belföldi vendég 2,913 millió éjszakát töltött a belföldi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 48 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 71, a négycsillagosok 56 százalékos foglaltságot értek el.

Nőtt az idelátogató külföldiek száma

Májusban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 24,357 milliárd forint volt, 5,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. (A forint/euró árfolyam 293,53 forint volt májusban, 26,75 forinttal (10,03 százalékkal) gyengébb, mint egy évvel korábban.) A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 60 százaléka, a szállásdíjbevétel közel háromnegyede származott a külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma – az Egyesült Királyság kivételével – nőtt. Sokéves visszaesést követően ismét élénkült a német vendégforgalom, különösen dinamikusan nőtt az osztrák, az olasz és az orosz vendégek száma.

A fogyasztói árak júniusi alakulásáról bővebben itt olvashat.

A külföldi vendégforgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül – a két- és egycsillagos egységek kivételével – minden kategóriában növekedést regisztráltak. Az ötcsillagos szállodákban a külföldi vendégek száma májusban 4 százalékkal visszaesett, miközben a vendégéjszakák száma 0,9 százalékkal nőtt. A külföldi vendégek száma – a Közép-Dunántúl kivételével – mindegyik turisztikai régióban nőtt. A belföldi vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hatot érintett. A vendégforgalom kétharmadát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal javult.

Még több kiadott szoba

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Májusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 4,5 százalékkal, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) 5,6 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó 3–5 csillagos kategóriákban a szobák átlagára májusban 10 700 és 40 300, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5700 és 30 800 forint között alakult, ami 36–137, illetve 19–105 eurónak felelt meg.

Májusban a szálláshelyek 24,4 milliárd forint bruttó árbevételéből a szállásdíjbevétel 14,1 milliárd forint volt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás éves árindexe májusban 4,6 százalék volt. A működő kereskedelmi szálláshelyek közül a vizsgált időszakban még 2029 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1584 egység Széchenyi-pihenőkártyát (SZÉP-kártya), a belföldi vendégek 691 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, amelyből az üdülési csekkek aránya 42 százalék volt. Budapesten a vendégforgalom összességében 7,1 százalékkal emelkedett a külföldi vendégforgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen, miközben a belföldi vendégéjszakák száma visszaesett.

29 000 foglalkoztatott

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken májusban közvetlenül mintegy 29 ezer főt foglalkoztattak, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

A szálláshelyi kapacitásra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására reagálva a szállodák, a panziók, a kempingek egy része beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként 2012. május 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2781 volt, ezen belül 933 szálloda 55 ezer szobával, 1003 panzió 11 ezer szobával működött. A szállodákban, májusban 1500 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vizsgált időszakban 178 szálloda működött, ezek kapacitása 400 szobával volt több, mint egy évvel korábban. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 845 volt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.