Leadták a "rendelést", asztalhoz ül a Fidesz–KDNP

NT

2012. június 25., hétfő 06:25, frissítve: hétfő 12:21

A jövő évi költségvetési törvényjavaslatról tárgyal hétfői ülésén a Fidesz–KDNP parlamenti frakciója; a képviselőcsoport a munka világát érintő "megrendeléseket" is tett a kormánynak.

Az emelkedés költségvetésének tartja a 2013-as büdzséről szóló indítványt a Fidesz képviselőcsoportja – mondta múlt hétfői sajtótájékoztatóján Rogán Antal frakcióvezető, aki szerint a költségvetés ügyel arra, hogy a családoknak bevezetett kedvező támogatási rendszer és a kisvállalkozásoknak elindított adókedvezmények megmaradjanak, továbbá stabil keretet biztosít ahhoz, hogy a 2013-ban előttünk álló esetleges nemzetközi kihívásokat kezelni lehessen.

Megrendelések a kabinettől

Pénteken, a Fidesz frakcióelnökségének rendkívüli ülése után Rogán Antal ugyanakkor több, a munka világát érintő pozitív változtatást, a munkahelyteremtést és -megőrzést szolgáló intézkedést is „megrendelt” a kabinettől a jövő évi költségvetésben és adójogszabályokban. Eszerint a kormánypárt védelmet kér a kabinettől az 55 év feletti, a 25 év alatti és a képzettséget nem igénylő munkakörben dolgozóknak, tehercsökkentést sürget az ötmillió forint alatti bevételű önfoglalkoztató mikrovállalkozásoknak, továbbá azt kéri, a kormány érvényesítsen területi elvet a beruházási adókedvezményeknél, a nehezebb helyzetben lévő régiókat segítve ezzel.

Ugyancsak tehercsökkentést, valamint az adózás „végtelen” egyszerűsítését sürgeti a Fidesz-frakció a jellemzően ötmillió forint alatti bevételt elérő – körülbelül 410 ezer – önfoglalkoztató mikrovállalkozásoknak, közölte pénteki sajtótájékoztatóján a politikus. Kifejtette, hogy Magyarországon azok a kisvállalkozások, amelyek 3–25 embert foglalkoztatnak, a magyar munkahelyteremtés szempontjából nagyon fontosak, ugyanis a teljes magán-munkavállalói körben dolgozók csaknem harmadát ezek alkalmazzák. „Azt kérjük a kormánytól, hogy a 25 főnél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozások életét lényegesen egyszerűsítse” – mondta pénteken Rogán Antal.

Legyen területi elv

A frakció harmadik kérése, hogy a kormány érvényesítsen területi elvet a beruházási adókedvezmények megfogalmazásakor, vagyis legyenek olyan – nehezebb helyzetben lévő – régiók, amelyek esetében ilyen kedvezményeket ad a kabinet.

Az Állami Számvevőszék szerint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos GDP-növekedés mellett tartható a 2,2 százalékos hiánycél. Bővebben>>>


A frakcióvezető minderről tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt is, egyúttal kérte őt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel együtt vegyen részt a hétfői frakcióülésen, és fejtsék ki a véleményüket, tudják-e támogatni ezeket az intézkedéseket.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.