Leállítottak egy belga reaktort a német határ közelében

MN

2017. november 10., péntek 23:10, frissítve: szombat 10:54

Technikai problémák miatt lekapcsolták a belgiumi Tihange atomerőmű egyik reaktorát péntekre virradó éjjel – tudósított a német sajtó. A Dorstenerzeitung.de belga hírforrásokra hivatkozva azt írja, hogy a blokkot egy nem nukleáris egység szelepének a meghibásodása miatt kellett leállítani, és szombatra virradó éjszaka már vissza is kapcsolják.

Az 1970-es években épült erőmű 70 kilométerre található a németországi Aachentől, és a másik reaktorát már szeptemberben is leállították egy hiba miatt. 

Németországban egyre többen követelik a létesítmény végleges bezárását arra hivatkozva, hogy az egyik reaktoron hajszálrepedések jelentkeztek, ám az atomerőmű a belga hatóságok szerint biztonságos.

Pénteken az Észak-Rajna–Vesztfáliában élők közül sokan jódtablettákat vásároltak a patikákban, hogy egy esetleges radioaktív sugárzás pajzsmirigyre gyakorolt hatását csökkenthessék, pedig korábban már 100 ezer tablettát osztottak szét a tartomány lakosságának.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.