Leállítottak egy belga reaktort a német határ közelében

MN

2017. november 10., péntek 23:10, frissítve: szombat 10:54

Technikai problémák miatt lekapcsolták a belgiumi Tihange atomerőmű egyik reaktorát péntekre virradó éjjel – tudósított a német sajtó. A Dorstenerzeitung.de belga hírforrásokra hivatkozva azt írja, hogy a blokkot egy nem nukleáris egység szelepének a meghibásodása miatt kellett leállítani, és szombatra virradó éjszaka már vissza is kapcsolják.

Az 1970-es években épült erőmű 70 kilométerre található a németországi Aachentől, és a másik reaktorát már szeptemberben is leállították egy hiba miatt. 

Németországban egyre többen követelik a létesítmény végleges bezárását arra hivatkozva, hogy az egyik reaktoron hajszálrepedések jelentkeztek, ám az atomerőmű a belga hatóságok szerint biztonságos.

Pénteken az Észak-Rajna–Vesztfáliában élők közül sokan jódtablettákat vásároltak a patikákban, hogy egy esetleges radioaktív sugárzás pajzsmirigyre gyakorolt hatását csökkenthessék, pedig korábban már 100 ezer tablettát osztottak szét a tartomány lakosságának.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.