Letelepedési kötvények: megint rövidre zárta a kérdést Kövér László

MN

2017. október 26., csütörtök 21:00, frissítve: csütörtök 21:03

Több írásbeli kérdést is feltett a szocialista Mesterházy Attila a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatban. Ezek a következők voltak:

  • Más országokhoz hasonlóan Magyarország miért nem kötötte befektetéshez vagy ingatlan vásárlásához a letelepedési kötvény vásárlásának lehetőségét?
  • Mi a véleménye azokról a szakértői véleményekről, amelyek szerint a letelepedési kötvényprogram valójában veszteséges, hiszen az állam 11,3 milliárd forintot bukott utolsó két évben a kötvényforgalmazáson a piacinál drágább kamatok miatt?
  • Más országok letelepedési kötvényprogramjához képest Magyarország miért adja relatíve olcsón a letelepedési lehetőséget?
  • Melyek azok a nagy volumenű magyarországi befektetések, amelyek a kötvényprogramnak köszönhetően jöttek létre?
  • A kormány milyen módon követi nyomon a letelepedési kötvényt vásárlók gazdasági tevékenységét?
  • A kormány miért nem szüntette meg a letelepedési kötvényprogram újraindítását lehetővé tevő jogszabályi keretet? Mikor kívánják újraindítani a kötvények értékesítését?
  • A piaci kamatok 2014 decemberi kettő százalék alá esését követően a kormány miért nem módosította a letelepedési államkötvények törvénybe foglalt kétszázalékos hozamszintjét?
  • Tekintettel a 2015-ös 1,35%-os, illetve a 2016-os 0,58%-os piaci kamatokra, a kormány véleménye szerint a törvénybe foglalt garantált kétszázalékos hozamszint nem meríti ki a hűtlen kezelés fogalmát?

A Kövér László házelnök által megfogalmazott válasz minden esetben az volt: Tállai András államtitkár jelezte, hogy a nemzetgazdasági miniszterhez címzett írásbeli kérdésében foglaltak megválaszolása nem tartozik kormányzati feladatkörbe, ezért kérte a kérdés visszautasítását.

„Mivel a kérdés kormányzati feladatkört nem érint, így nem felel meg az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 124. § (1) bekezdésében foglaltaknak, ezért indítványát — alkalmazva a 121. § (1) és (4) bekezdésében foglaltakat — a 121. § (4) bekezdésének a) pontjában foglalt jogkörömmel élve, az írásbeli kérdés címzettjének kérésére, visszautasítom”.

Mint lapunk korábban több alkalommal is beszámolt róla, míg a kormány nagy erőkkel kampányol a migráció ellen, addig a kötvényprogramon keresztül több mint 20 ezer bevándorlónak életre szóló magyarországi letelepedést biztosítottak. Pedig a magyar állam mintegy 13 milliárd forintot vesztett a kezdeményezéssel, miközben a kormánypártokhoz köthető offshore cégek 180 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az persze nem újdonság, hogy hallgatnak az ügyben: korábban beszámoltunk arról, hogy újból leszavazta a kormánypárti többségű költségvetési bizottság, hogy ülésük napirendjére tűzzék a letelepedési kötvények ügyét. A Mesterházy Attila vezette bizottság egyébként már nem először próbálta októberben tárgyalni a témát.

Augusztusban egyébként Demeter Márta is hasonló helyzetbe került: hiába próbált újra és újra magyarázatot kérni a letelepedési kötvényprogram kétes és tisztázatlan kérdéseiben, a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda nem adott érdemi választ a politikus felvetéseire. Végül Kövér László – ugyancsak jogkörére hivatkozva – visszautasította a képviselő kérdéseit, mert szerinte azok nem érintik a kormány feladatkörét.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.