Londoni elemzők: Megugrik jövőre a magyar infláció

MTI

2016. december 9., péntek 15:59, frissítve: péntek 16:00

A magyar infláció meredek gyorsulására számítanak vezető londoni pénzügyi elemzők. Azt követően változtattak korábbi előrejelzésükön, hogy a KSH novemberi jelentése szerint 1,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, s így a pénzromlás éves értéke 0,3 százalékon állt. A J. P. Morgan elemzőinek várakozásai szerint 2017 első negyedében az infláció jelentős gyorsulása várható, ami már idén decemberben elindul. Amíg az idei év utolsó hónapjában még csak 1,6 százalék lesz a pénzromlás üteme, addig jövő márciusban már 2,5 százalék. 2018 elejére jutunk oda, hogy az infláció – ha el nem is éri, de – megközelíti a háromszázalékos jegybanki célértéket.

Az elemző ház szerint később már a jövő évre szóló béremelési megállapodások adják majd a felhajtóerőt, és valószínűleg ez lesz az a tényező, amely miatt 2018 első negyedére a 3 százalékos inflációs cél közelébe emelkedik az éves magyarországi infláció. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy bár a jegybanki reálkamat már most is negatív, 2018 közepéig nem várnak monetáris szigorítást, és onnantól sem a 0,9 százalékos alapkamat emelésével, hanem csak egyéb eszközökkel, például az egynapos hitelkamat emelésével tartják valószínűnek a monetáris kondíciók keményítését. A J. P. Morgan elemzői szerint a jegybank a három százalék fölötti gazdasági növekedésre összpontosít, ezért ennek érdekében akár három százalékig, illetve a plusz egy százalékos tűrési tartomány végéig is hajlandó elengedni a pénzromlás mértékét.

A Morgan Stanley bankcsoport szakemberei szerint idén 1,9 százalékos, jövőre pedig 2,9 százalékos lesz a magyar gazdaság bővülése. Ezek az értékek elmaradnak a várakozásoktól, s mert az infláció is messze jár az MNB célértékétől, nem meglepetés a megengedő magyar monetáris politika. Jövőre azonban várhatóan mindkettő meglódul, miközben a költségvetési politika is lazul. Ekkor már nehéz lenne ugyan tartani a jegybank enyhítő politikáját, de arra a londoni elemzők sem számítanak, hogy szigorítana kamatpolitikáján a jegybank.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.