Londonnak tetszik Varga kinevezése + Videó

WA

2012. május 11., péntek 16:18, frissítve: péntek 17:01

Kedvező fejlemény londoni elemzői vélemény szerint Varga Mihály kinevezése a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetőjévé.
„Mint a magyar kormány jövőbeni megbízott főtárgyalója azon leszek, hogy a tárgyalások minél hamarabb meginduljanak” – jelentette ki pénteken Varga Mihály, aki jelenleg a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként, június 1-jétől azonban Fellegi Tamást váltja az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszteri poszton.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója befektetők számára összeállított pénteki gyorselemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy Varga Mihály „gazdaságilag és politikailag nehézsúlyúnak számít, akire Orbán odafigyel”, és pénzügyi körökben is jó a vélemény róla.

Ash szerint Varga Mihály kinevezése azt jelzi, hogy a magyar kormány most már az IMF-tárgyalások tényleges megkezdésére készül.

Az RBS vezető elemzőjének véleménye szerint lehetséges, hogy a Görögországgal és az európerifériával kapcsolatban támadt piaci idegesség késztette Orbán Viktort „pozitívabb lépésekre IMF-fronton”.

Timothy Ash közölte: azzal számol, hogy a hivatalos IMF/EU-tárgyalások a következő egy hónapban megkezdődnek, de a nyár vége előtt nem fejeződnek be, és esetleg több tárgyalási forduló, IMF-küldöttségi látogatás is lesz a megállapodás előtt.


Piaci lendület

Az elemző ezzel együtt azt valószínűsítette, hogy a tárgyalások megkezdésével kapcsolatos várakozás hatására rövid távon kitart a pozitív piaci lendület.

Az RBS vezető londoni felzárkózó térségi szakértője azt sem zárta ki pénteki elemzésében, hogy a kormány még az IMF/EU-tárgyalások alatt megjelenik a tőkepiacon egy eurókötvény-ajánlattal, bővítendő saját tárgyalási mozgásterét.

Ez utóbbi lehetőséggel kapcsolatban azonban megoszlanak a londoni elemzői vélemények; más házak inkább azt valószínűsítik, hogy Magyarország a megállapodás után hajt végre kötvénykibocsátást, és akkor is csak korlátozott értékben.

A Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint a nemzetközi intézményekkel való megállapodás után várhatóan erősödik a forint, és az állampapírok hozama is mérséklődne.

A Magyar Nemzet arról cikkezett, hogy már nemcsak a kijelentések, hanem a gyakorlat szintjén is mutatkozik annak a jele, hogy az európai változások nyomán a Nemzetközi Valutaalap hitelpolitikája is legalább 180 fokos fordulat előtt áll. Szakemberek szerint az új fejlemények könnyíthetik Magyarország helyzetét is, és nagyobb mozgásteret adhatnak a kormány számára a közeljövőben remélhetőleg elinduló nemzetközi hiteltárgyalásokon, miután olyan politikai erők nyerték meg a görög és francia választásokat, amelyek a magyar kormányhoz hasonlóan elutasítják az egyoldalú kiadáscsökkentésre épülő válságkezelést.

Varga Mihály hétfőn arról beszélt, hogy nagyjából a piaci várakozásoknak megfelelő, 3 éves elővigyázatossági, körülbelül 15 milliárd euró összegű megállapodást kellene kötnie Magyarországnak a Nemzetközi Valutaalappal . Egyébként a londoni felzárkózó piaci elemzők múlt pénteki helyzetértékeléseikben szintén egyöntetűen 15 milliárd eurós IMF/EU-finanszírozási csomag jóváhagyását jósolták Magyarország számára, és egyetértettek abban is, hogy a megállapodás még mindig elérhető a harmadik negyedévben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.