Ma sem tudunk meg többet a letelepedési kötvényekről és a szcientológusokról

MN

2017. október 30., hétfő 13:51, frissítve: kedd 10:39

Indoklás nélkül maradt távol Varga Mihály nemzetgazdasági és Pintér Sándor belügyminiszter a parlament költségvetési bizottságának mai üléséről, ahol ellenzéki kezdeményezésre a letelepedési kötvényekről és szcientológus kapcsolatokról is kérdezték volna őket. Az ellenzéki javaslat napirendre vételét azonban Szűcs Lajos fideszes politikus kezdeményezésére a kormánypártiak megakadályozták.

Lapunk számos alkalommal írt már arról, hogy az Orbán-kormány által indított letelepedési kötvényprogram többmilliárdos, egyes szakértők szerint 13 milliárdos kárt okozott az államnak. A kötvényvásárlókat beszervező külföldi bejegyzésű cégek pedig 180 milliárd forintot kaszáltak a programon, amiből nem is adóztak itthon. És miközben az uniós kötelező betelepítési kvóta kapcsán a kormány 1300 menedékkérőt visszautasít, aközben 20 ezer ellenőrizetlen hátterű, kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeknek fizető embert engedett be az országba. A kötvényvásárlók között korábbi elítéltek is vannak, akik most szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben és Magyarországon.

A bizottság ülésén Hegedűs Lórántné (Jobbik) a kötvényüzlet egyik fontos szereplőjének, a letelepedési kötvényekkel kereskedő Arton Capital vezetőjének szcientológus kapcsolatáról is szerette volna megkérdezni a fideszes politikusokat. Információk szerint ugyanis a cég egyik vezető tisztségviselője a magát egyházként hirdető szervezetnek a tagja. Azé a szervezeté, amelynek budapesti, Váci úti székházában, s országszerte, összesen körülbelül harminc helyszínen tartottak házkutatást, és a rendőrség mellett a NAV emberei is megjelentek. A szcientológusok tiltakoztak és tüntettek, de az adatvédelmi hatóság súlyos gondokat tárt fel náluk, s kémkedés és kuruzslás gyanúja is felvetődött velük kapcsolatban.

Az Arton Capital budapesti irodájába egyébként április 7-ről 8-ra virradó éjjel törtek be, s több száz millió forint értékű eurót, valamint rengeteg fontos iratot vittek el.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.