Magasan a trafik és a kaszinó a legjobb üzlet ma Magyarországon

MN

2017. november 15., szerda 09:00, frissítve: szerda 10:11

Hihetetlenül jó üzletet csináltak azok a – gyakran Fidesz-közeli – vállalkozók, akik 2013-ban trafikkoncesszióhoz jutottak: a 24.hu megrendelésére a GKI által összeállított adatsorokból az látszik, hogy a dohányáru-kiskereskedelem a legjövedelmezőbb gazdasági ágazat, vagyis ezek a cégek termelik a legtöbb profitot a saját tőke arányában.

Nem egyszerűen megtérült a 2013-ban helyzetbe hozott trafikcégbe rakott pénz, hanem két és félszeresen visszajött: a saját tőke 264 százalékára rúg az azóta elért adózott nyereség. 2014-ben ez a mutató 90 százalékos volt, 2015-ben 72, tavaly pedig 47 százalékos. 

Forintban kifejezve még egyértelműbben látszik, hogy mekkora üzlet ez: 2013-ban 1,5 milliárdos volt a trafikok nyeresége, a rá következő évben már 7, aztán 10 milliárd forint fölé ugrott, tavaly pedig megközelítette a 12,5 milliárd forintot. A trafiktulajdonosok az évente képződött nyereség nagy részét bent hagyják a cégben, amivel nő a saját tőke, ezért tűnik úgy, hogy a tőke arányában mért profit mérséklődő pályán van.

Ennél csak egy jobb üzlet van, a szintén erősen szabályozott és koncentrált szerencsejáték: ezen a piacon 95 százalékos volt a jövedelmezőség 2014-ben. A következő évben ez 76, tavaly pedig 46 százalékra csökkent. A szerencsejáték egyrészt az állami monopólium, a Szerencsejáték Zrt. miatt ilyen nagy üzlet, de közrejátszott az is, hogy 2012-ben a kormány betiltotta a nyerőgépeket, majd helyzetbe hozta Andy Vajna kormánybiztos és néhány más vállalkozó kaszinóit.

Hogy érthető legyen, milyen nagy is ezekben  jövedelmezőség, érdemes megnézni más ágazatokat: az autógyártó cégek tulajdonosai által a vállalkozásukba betett pénz tavaly nem egészen 14 százalékos hasznot hajtott, a magán-egészségügyben pedig a befektetett pénz 22,5 százalékát elérő profit volt az átlagos, és ezek még jól teljesítő ágazatoknak számítanak.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.