Magyar mézsiker az EU-ban

Tóth László Levente

2016. február 13., szombat 15:38, frissítve: szombat 16:10

Hazai kezdeményezésre ellenőrzési tervet hajt végre az Európai Bizottság a dömpingszerű mézimport, illetve a hamisítványok kiszűrésére. A magyar méhészek többek között a csomagolási címkézés megváltoztatásában látják a botrány végleges megoldását.

Jelentős magyar sikerként könyvelhetjük el, hogy – Phil Hogan mezőgazdasági biztosnak elküldött levelemnek is köszönhetően – az Európai Bizottság (EB) ellenőrzési tervet dolgozott ki és hajt végre az ipari úton előállított és az EU-ba dömpingszerűen behozott importméz kiszűrése céljából – jelentette be Erdős Norbert. A néppárti európai parlamenti képviselő emlékeztetett: az EB-hez már számos kifogás érkezett olyan termékek miatt, amelyek címkéjén az szerepel, hogy „méz”, de valójában nem felelnek meg az előírásoknak.

A tavaly decemberben közzétett előzetes eredmények szerint elsősorban a növényi eredetre vonatkozó nyilatkozatokkal és a cukorral történő hamisítással voltak problémák.

Az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága egyébként márciusi ülésén veszi napirendre a mézhamisítási botrány ügyét. Erdős Norbert szerint a lehető leghamarabb véget kell vetni a fogyasztók becsapásának, ami élelmiszer-biztonsági kockázatokkal is jár, ugyanis nem lehet tudni, milyen szennyeződés kerülhetett bele az importált ipari anyagba. Ezért továbbra is kéri azon uniós rendelet felülvizsgálatát, amely a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szól. Véleménye szerint a kevert mézekre alkalmazandó, valójában semmitmondó „EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke” felirat helyett a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált EU-n kívüli méz melyik harmadik országból származik, továbbá azt, hogy az adott termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen.

Sikernek, de egyben részeredménynek minősítette lapunknak nyilatkozva Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke is az uniós fejleményt. Rámutatott: „minden követ megmozgatnak” a megoldás elérése érdekében, vagyis azért, hogy szigorítsák az uniós ellenőrzést, változtassák meg az uniós jogszabályokat, és a címkén lévő felirat tartalmazza végre azt, ami a csomagolásban van. Ennek érdekében február 16-án Brüsszelbe utazik egy magyar méhészküldöttség az európai gazdákat és termelői szövetkezeteket képviselő szervezethez, a COPA-COGECA-hoz. Az elnök szerint őszre lehet olyan helyzet, hogy a nyári laboreredmények alapján az EU elővegye az említett rendeletmódosítási ügyet és megváltoztassa a csomagolt mézek címkéjét. – A piac megtisztulására azonban még így is 2017-ig kell várni – hívta fel a figyelmet Mészáros László.

Eddig 35 kevert méz mintáját vizsgáltatták be nemzetközi laboratóriumban, a vizsgálatok eredményéről lapunk többször is beszámolt. A gyanú szerint kínai importméz felhasználásával készült kevert mézek esetében hat mintáról derült ki, hogy közönséges hamisítvány. Az OMME jelenleg is folytatja az importmézek vizsgálatát, és újabb 35 mézminta laboreredményét várja. Mészáros László szerint Magyarországon már lényegében kiszűrték a hamisítványokat. Emlékeztetett ez ügyben az OMME és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal között január 19-én létrejött együttműködési megállapodásra is. A magyar fogyasztó tehát ma már hozzájuthat egészséges, a címkén feltüntetett összetevőkkel összhangban álló mézekhez. Az elnök emellett azt javasolja a vásárlóknak, hogy csak biztonságos, kiváló minőségű és magyar mézet vegyenek a boltokban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.13.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.