Magyar növekedést lát az IMF + Videó

LM

2012. április 17., kedd 17:32, frissítve: kedd 18:30

Idén nulla százalékos gazdasági növekedést, azaz stagnálást vár Magyarországon, jövőre pedig 1,8 százalékos növekedést jósol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kedden megjelent tavaszi Világgazdasági Kitekintésében (World Economic Outlook).
Jó esély van arra, hogy a Frankfurtban zajló egyeztetések során közel kerüljenek a hazai és a nemzetközi álláspontok – írta keddi számában a Magyar Nemzet.

A legutóbbi, tavaly szeptemberben megjelent őszi kitekintésében még 1,7 százalékos GDP-többletet valószínűsített az IMF erre az évre. Jövő évi előrejelzést most közölt először a nemzetközi szervezet. Az Ernst & Young tanácsadó vállalat korábban 1,3 százalékos bővülést jósolt.

A kilátás jelentős rosszabbodását alapjában azzal magyarázta a szervezet, hogy tavaly szeptember óta „drámai változások voltak a világgazdaságban”, Európában nagyon lelassult a növekedés, és a térség sok gazdasága közel jár a recesszióhoz, vagy már lejtőn is van. Az egész világon csak fokozatos erősödés várható, és a negatív kockázatok továbbra is nagyok – írták az IMF elemzői. Szerintük Magyarországnak tartós költségvetési kiigazításra van szüksége, és megjegyezték, hogy a magyar szuverén adósság piaci biztosítási jegyzései (CDS) különösen magasak.


A magyar hazai össztermék (GDP) tavalyi növekedését most 1,7 százalékra tette az IMF, csakúgy, mint korábban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly ősszel 1,8 százalékot valószínűsített a nemzetközi szervezet 2011-re.

Az IMF szerint az évi átlagos infláció tavaly 3,9 százalékos volt Magyarországon – ez is azonos a KSH adatával –, ebben az évben 5,2 százalékos, jövőre 3,5 százalékos inflációra számít a szervezet. Az őszi IMF-előrejelzés 3,7 százalékos volt tavalyra és 3,0 százalékos idénre.

Az évi átlagos munkanélküliség az IMF szerint 11,0 százalékos volt tavaly – a KSH 10,9 százalékot mért –, idén pedig 11,5 százalékos, jövőre 11,0 százalékos lehet az állástalanság évi átlagban az IMF várakozása szerint. Ősszel 11,3 százalékos munkanélküliséget valószínűsített a szervezet 2011-re és 11,0 százalékosat erre az évre.

A folyó fizetési mérleg többlete az IMF szerint tavaly a GDP 1,6 százaléka volt, idén 3,3 százalékos, jövőre 1,2 százalékos többletre számít a szervezet. Őszi előrejelzésben a tavalyi többletet a GDP 2,0 százalékára, az ideit a GDP 1,5 százalékára tette. A kormányzati szektor 2011-ben 1205 milliárd forint többlettel rendelkezett – közölte korábban a KSH.

Az IMF mostani előrejelzése szerint a világgazdaság idén 3,5 százalékkal nő, majd jövőre 4,1 százalékkal. Ezen belül a fejlett országok gazdasága 1,4, illetve 2,0 százalékkal bővül, míg a felzárkózó és fejlődő régiók együttesen idén 6,7, jövőre 6,0 százalékkal. Korábban Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója is úgy vélekedett, hogy az olvadás jelei mutatkoznak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.