Magyar Üzleti Klub alakult Moszkvában

WA

2011. december 2., péntek 08:09

Magyar Üzleti Klub alakult a Moszkvai Kereskedelmi Képviselet szervezésében, amely első ülését neves pénzintézeti szakemberek részvételével tartotta csütörtökön.

Magyar Üzleti Klub alakult a Moszkvai Kereskedelmi Képviselet szervezésében, amelynek első ülésén Hárshegyi Frigyes, az OTP elnöki főtanácsadója a nemzetközi pénzügyi válság magyar pénzpiaci hatásairól beszélt a résztvevőknek, Réthi Sándor, a Magyar Exporthitel Biztosító (MEHIB) oroszországi képviselet-vezetője, illetve Puskás Tamás, az OTP Bank divízióvezetője pedig az orosz pénzintézetek, illetve az orosz költségvetés helyzetéről osztották meg véleményüket a résztvevőkkel. A MEHIB szakembere úgy vélte, az orosz költségvetés nem támogatja kellőképpen a kis- és közepes vállalkozásokat, ezért is csökkenhetett 9 százalékkal a GDP Oroszországban.

A rendezvényen az orosz piacon komoly tapasztalattal rendelkező, nagy múltú cégek, mint például a Mol, a Richter Gedeon, a Rába, a Pólus Kft. helyi vezetői, de külföldi vállalkozásokat képviselő magyar üzletemberek is jelen voltak, akiket Puskás Tamás az OTP oroszországi szerepvállalásáról tájékoztatta. Mint mondta: Oroszországban a 14. legnagyobb pénzintézetet képviselik, az idén 5,7-6 milliárd rubeles nyereséggel számolnak. Elsősorban lakossági hitelezéssel foglalkoznak, de számos lehetőséget kínálnak a magyar cégeknek is.

Palásthy György, a Moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet október elsején hivatalba lépett, új vezetője az MTI-nek elmondta: csak Moszkvában 60 és 100 közé tehető a magyar vállalkozások száma, és nekik nemcsak az a feladatuk, hogy a magyar gazdaságpolitikát képviseljék, hanem az is, hogy segítséget nyújtsanak a cégeknek az orosz piacon való helytállásban. Ezért egyebek mellett ingyen bocsátják a Moszkvába érkező üzletemberek rendelkezésére a képviselet tárgyalóhelyiségeit. Moszkván kívül Jekatyerinburgban, Rosztovban és Szentpéterváron, de Üzbegisztánban is van Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ.

A tervek szerint a Magyar Üzleti Klub kéthavi rendszerességgel tartja összejöveteleit, amelyekre orosz minisztériumok, a kereskedelmi kamara és kutatóintézetek képviselőit is meghívnák.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.