Magyarország fontos lépést tett előre + Videó

tt

2012. május 15., kedd 16:47, frissítve: kedd 18:37

Matolcsy György szerint az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésében foglalt költségvetési adatok azt igazolják: Magyarország fontos lépést tett annak érdekében, hogy az unió még ebben a szemeszterben feloldja az országot megillető kohéziós források részleges befagyasztását.

Az unió gazdasági és pénzügyminisztereinek kedden írt, a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közzétett levelében a nemzetgazdasági miniszter rámutat, hogy a bizottság előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási deficit az idén és jövőre is a (3 százalékos maastrichti) referenciaérték alatt marad, amire nem volt példa Magyarország uniós csatlakozása óta. A strukturális deficit az idén a GDP több mint 2 százalékával csökken, és jövőre további javulás várható.

Levelében a miniszter hangsúlyozza: a tavaszi előrejelzés azt is megerősíti, hogy az államadósság GDP-hez viszonyított aránya tartósan csökkenő pályára került. Matolcsy György hozzáteszi: a bizottság az előrejelzés lezárását követően részletesebb tájékoztatást is kapott a magyar konvergenciaprogramban foglalt addicionális intézkedések költségvetési hatásairól, amit szintén tekintetbe lehet és kell venni annak mérlegelésekor, hogy Magyarország megfelelt-e a túlzottdeficit-eljárás keretében meghatározott uniós ajánlásoknak.


Mindezek alapján Matolcsy György úgy véli: a tavaszi előrejelzés fontos lépés annak a magyar célnak az elérése felé, hogy még ebben a félévben feloldják a Magyarország számára jóváhagyott kohéziós alapok részleges befagyasztását.

Mint ismert, az európai uniós pénzügyminiszterek március 13-án heves vita után jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges költségvetési kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik.

Miután az Európai Bizottság január 11-i előterjesztése alapján az EU gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa január 24-én úgy vélte, hogy Magyarország nem teljesítette a tanács korábbi ajánlásait olyan intézkedések megtételére, amelyek alkalmasak az államháztartási hiánynak a hazai össztermék 3 százaléka alá való csökkentésére, az Európai Bizottság február 22-én javasolta a tanácsnak a Kohéziós Alap 2013. január 1-jén életbe lépő kötelezettségvállalásaiból 495 184 000 euró felfüggesztését jövő év január elsejétől.

 


Nemzetközi trendek által vezérelt GDP-adat

A mai napon publikált európai gazdasági adatok világosan mutatják, hogy Európának még mindig komoly növekedési kihívásokkal kell szembenéznie. A legfrissebb, Eurostat által közölt adatok alapján az EU27 és az eurózóna is jelentősen veszített lendületéből. Az európai gazdasági fejlemények tükrében fontos, hogy a magyar kormány sikerre vigye a keleti nyitás politikáját, vagyis új stratégiai szövetségek megkötésével növelje az ország gazdasági biztonságát – áll a Kormányszóvivői Iroda kommünikéjében.

Ebben a nemzetközi gazdasági környezetben rendkívüli fontossággal bír az átlátható és kiszámítható gazdaságpolitika. Mint ismert, a kormány továbbra is elkötelezett az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése mellett, amely a hazánk iránti nemzetközi bizalom erősödését vonja maga után – közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A kormány az utóbbi 2 évben kiemelkedő mértékű államháztartási konszolidációt hajtott végre, amellyel az európai országok élcsoportjába kerültünk. Ennek hatására – az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint – hazánk lesz az egyike azon négy tagállamnak, ahol csökkenni fog az államadósság az elkövetkezendő két évben, ami a jövőbeli stabilitás és növekedés alapjait megteremti.

Látva a külpiaci konjunkturális folyamatok negatív alakulását a kormány már az év elején elkezdte azon gazdaságélénkítő eszközök előkészítését, amelyekkel a gazdasági növekedés serkenthető az év további részében. A növekedés kulcsa a munkahelyteremtés, ezért támogatja az állam a magyar kis- és közepes vállalkozásokat, valamint az érték- és munkahelyteremtő külföldi beruházásokat, melyek közül a kecskeméti Mercedes-gyár a második negyedév elején kezdte meg a következő GDP-adatra rendkívül pozitív hatással járó termelését – olvasható az összegzés a sajtóközleményben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.