Magyarországnak fontos, hogy visszaszerezze

WA

2012. április 17., kedd 13:06, frissítve: kedd 14:17

A Nemzeti Vidékstratégia egyik alapvető célja a magyar lakosság biztonságos, jó minőségű, értékes, belföldi forrásból származó élelmiszerrel való ellátása – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kedden Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Az államtitkár az élelmiszerek eredetének jelentőségéről azzal kapcsolatban beszélt, hogy az Országgyűlés nemrégiben elfogadta a hungarikumtörvényt, amelytől a szakemberek azt várják, hogy a hungarikum minősítés versenyelőnyt biztosít a magyar termékeknek bel- és külföldön egyaránt.

Az államtitkár aláhúzta, Magyarország számára alapvető fontosságú a magyar élelmiszerek korábbi belföldi piaci pozíciójának visszaszerzése, megerősítése, ennek érdekében mindenekelőtt a helyi igényeket helyi termékekkel kell kielégíteni. Hozzátette: amennyiben ezek között sok az adott térségre jellemző specialitás, valamint a termék jellegzetesen egyedi és jó minőségű, akkor eséllyel pályázhat a hungarikum elnevezésre is.

Kardeván Endre hangsúlyozta, hogy a helyi termelés, feldolgozás és értékesítés lerövidítheti az élelmiszerláncot, ami előnyös lehet a fogyasztó számára mind az áru minőségét, mind pedig az árát tekintve. Ezért ösztönözni kívánják a hagyományos, helyi, kézműves és hungarikum élelmiszerek előállítását.

Az államtitkár utalt arra, hogy például a mintegy másfél évtizede elindított Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) program a hagyományos és tájjellegű magyar élelmiszerek ismertségének növelését szolgálja. Ilyen szerepük lesz a hungarikumoknak is. Utóbbiak népszerűsítését segíti a közelmúltban az Országgyűlés által elfogadott A nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény.  Kardeván Endre aláhúzta, hogy a jogszabály nemcsak az élelmiszerekről, hanem sok más nemzeti értékről is szól.

Gyaraky Zoltán, a VM élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a hungarikumtörvény által teremtett lehetőségek jól szolgálják a kiváló minőségű magyar élelmiszerek eladásainak növelését mind bel-, mind külföldön. A hungarikum tanúsító védjegy ugyanis garancia a kiváló minőségre. A főosztályvezető az MTI-nek elmondta: a törvény által kialakított rendszer beindítására és működtetésére az idén mintegy 500 millió forint áll rendelkezésre.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.