Magyar–szlovák gázvezeték: kulcsszerepet kap a Belügyminisztérium

2014. november 27., csütörtök 23:10

A nemzeti fejlesztési miniszter a Belügyminisztériumot jelölte ki a magyar–szlovák összekötő földgázvezeték építéséért és üzemeltetéséért felelős Magyar Gáz Tranzit Zrt.-ben az állami tulajdonosi jog gyakorlójának 2020. december 31-ig, a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent rendelet szerint.

A rendelet a kihirdetése napján, csütörtökön 19 órakor lépett hatályba. A kormány augusztusban döntött a Magyar Gáz Tranzit Zrt. megvásárlásáról. Ennek érdekében az ügyletet nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítették októberben, és az idei költségvetést is módosították. Az addigi tulajdonosok az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest Zrt. voltak, egyenlő arányban.

A magyar–szlovák gázvezeték a tervezett uniós szintű észak–déli gázfolyosó fontos elemeként összeköttetést biztosít a nemzeti földgázvezeték-rendszerek között Lengyelországtól Horvátországig. Tervezett kereskedelmi üzemkezdete: 2015. január 1.

Az új, kétirányú, magyar–szlovák nagynyomású összekötő földgázszállító vezeték összesen 111 kilométer hosszú – ebből 92 kilométer magyar területen, míg 19 kilométer szlovák területen fut – és az éves szállítási kapacitása szlovák–magyar irányban óránként 500 ezer köbméter (nagyjából évi 4 milliárd köbméter) magyar–szlovák irányban pedig óránként 200 ezer köbméter (nagyjából évi 1,6 milliárd köbméter). A vezeték a magyar földgázszállító vezetékrendszert köti össze a szlovák vezetékrendszerrel, két végpontja Vecsés, illetve a szlovákiai Felsőzellő.

A 2011 januárjában megkötött magyar–szlovák kormányközi megállapodást követően a Magyar Gáz Tranzit Zrt. és szlovák partnere, az Eustream a.s. 2012. május 17-én kötött közös beruházási megállapodást a projekt 2015-re történő kereskedelmi forgalomba állításáról, valamint rögzítették annak feltételrendszerét és műszaki paramétereit.

A beruházás teljes összege mintegy 150 millió euró, amelynek egy részét az EU finanszírozza az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program keretében. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. – mint az MFB Invest Zrt. tulajdonosa – is részt vett a beruházás finanszírozásában. Ennek részeként 2012 júliusában az Európai Beruházási Bank (EIB) 75 millió eurós hitelszerződést kötött az MFB-vel.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.