Fellendülőben az ipari termelés

LM

2012. július 6., péntek 11:34

Az idén májusban az előzetes adatok szerint 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index 1,9 százalékos növekedést jelez – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Az MNO által megkérdezett elemzők is egyetértettek Matolcsy György kijelentésével, hogy az év második felében meglódul a gazdasági növekedés Magyarországon.

Az előző hónaphoz képest 3,2 százalékkal nőtt az ipari termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint. Az év első öt hónapjában az ipari kibocsátás volumene 0,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától.

Az év első két hónapjában kismértékben – 0,6, illetve 0,8 százalékkal – nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban, márciusban viszont már 2,6, áprilisban 3,1, májusban pedig 0,4 százalékkal csökkent.

Az előző hónapban közölt végleges adatok szerint a termelés az első négy hónapban 0,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, áprilisban 3,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2011 azonos hónapjában.

Tavaly májusban az ipari termelés volumene éves szinten 7,5 százalékkal emelkedett, az előző havitól viszont 1,7 százalékkal elmaradt. A múlt év első öt hónapjában 10,5 százalékkal nőtt az ipari termelés 2011 hasonló időszakához képest.

A múlt év egészében az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt, de az értékesítés volumene csak 1,5 százalékkal haladta meg az előző évit az export 7,6, százalékos növekedése és a belföldi eladások 5,1 százalékos visszaesése eredőjeként.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.