Már a vesztegetésre sincs pénzük

tt

2012. augusztus 1., szerda 11:30, frissítve: szerda 11:58

Számottevően visszaszorult a korrupció Görögországban – mert nincs rá pénz.

A lakosság a válság miatt nem engedheti meg magának, hogy a korábbi bőkezűséggel töltsön meg pénzzel borítékokat, amelyeket azután a megvesztegetendő állami hivatalnokoknak csúsztat diszkréten. Görögországban a legutóbbi – 2011-es évre vonatkozó – felmérés szerint az egészségügy és az adóhatóság volt a korrupció „húzóágazata”.

„A válság ugyan nem számolta fel magát a korrupciót, de nagyban mérsékelte a megvesztegetési pénzeket. Nincsenek már súlyos korrupciós esetek, hatalmas összegű csalások” – mondta Leandrosz Rakincisz, akinek fő feladata a közszféra körmére nézni és feltárni a tisztességtelenségeit.

Csak a takarékoskodás szükségességében, illetve mértékében értettek egyet a görög kormánypártok hétfő éjszakába nyúló athéni tanácskozásukon.

Rakincisz éves jelentésében beszámolt arról, hogy 1403 ügyben tartatott vizsgálatot, de ezek közül csak 393 esetben kezdődött ügyészi eljárás. Ezekben sem milliókról van szó. Rakincisz kiragadott példaként említett egy adóhivatalnokot, aki vőlegényének igazolást adott arról, hogy rendezte adóügyeit, miközben a férfi 179 ezer euróval továbbra is tartozik az államkasszának.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja