Máris dobra verik a járműjavítót?

Bodacz Péter

Bodacz Péter

2016. március 30., szerda 05:00, frissítve: szerda 07:57

Alig másfél évvel a visszavásárlás után értékesítheti a Dunakeszi Járműjavítóban meglévő többségi részesedését az állam – tudtuk meg. Korábban csak arról lehetett hallani, hogy a magyar üzem az orosz Transzmasholdinggal együttműködésben vesz részt a 3-as metró szerelvényeinek felújításában, valamint különféle vasúti kocsik gyártásában.

Nemcsak orosz–magyar együttműködésről van szó a vasúti járművek gyártása terén, hanem a jelenleg nagyrészt állami tulajdonú Dunakeszi Járműjavító eladásáról is folynak tárgyalások a két ország között – értesült lapunk. Információink szerint az erről szóló egyeztetések már előrehaladott állapotban vannak, a vételár pedig több száz millió dollárra rúghat.

Ha értesülésünk helytálló, az merőben új helyzetet jelent az eddig megszellőztetett tervekhez képest: néhány nappal ezelőtt az RT.com angol nyelvű orosz hírportál számolt be arról, hogy a 3-as metró szerelvényeinek felújítása, valamint a vasúti kocsik gyártása terén közös munkára készül a dunakeszi létesítmény, a Ganz Motor és az orosz Transzmasholding nevű társaság. A lap szerint magyar és orosz vállalatok közösen pályáznak harmadik piacokon vasúti járművek gyártására, illetve javítására. Gyenyisz Manturov kereskedelmi miniszterre hivatkozva arról is beszámoltak, hogy március 22-én Budapesten részletekbe menően tárgyaltak az együttműködésről. Konkrétan szó esett arról is, hogy közösen indulnak közel-keleti és észak-afrikai tendereken, de távlati cél a Kelet-Európába szánt járművek gyártása is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mindezzel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, hogy magyar vállalatok magyar finanszírozással vennének részt az egyiptomi államvasutak tenderén, ahol 700 vasúti kocsi szállítására nyílik lehetőség. – Az üzlet az orosz vállalatok figyelmét sem kerülte el, és jó úton haladnak a tárgyalások arról, hogy együttműködés révén orosz és magyar cégek is szerepet kaphassanak a beruházásban – mondta Szijjártó.

600 milliós beruházás

Szintén orosz sajtóértesülések szerint a járműjavító és az orosz vállalat projektcéget hozna létre. A hírt a Magyar Idők megkeresésére Szepessy Tamás, a dunakeszi cég ügyvezető igazgatója megerősítette: valóban folynak tárgyalások az együttműködésről az egyiptomi vasutak tendere kapcsán. Az együttműködés része a budapesti 3-as metró felújításában való részvétel is. A munkák elvégzése érdekében 600 millió forint értékű beruházást hajtottak végre a járműjavítóban: felújítottak több üzemcsarnokot, villamosították a tesztpályát, és több áramnemű transzformátort is létesítettek a különböző járművek – villamos, metró, hév – áramellátásához.

Lapunk első körben a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál érdeklődött azzal kapcsolatban, hogy valóban napirenden van-e a járműjavító üzem értékesítése, illetve hogy hol tartanak az erről szóló tárgyalások. A tárcától először türelmet kértek, majd lapzártánk előtt röviddel azt közölték, hogy a témában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az illetékes. Kérdéseinket utóbbi tárcához is eljuttattuk, válaszaikat amint lehet, közöljük. A Dunakeszi Járműjavító részvényeinek 64,9 százalékát egyébként 2014-ben vásárolta vissza az állam 6,9 millió euróért – körülbelül 2,1 milliárd forintért – a korábbi tulajdonos Bombardier-től. A MÁV 25, a dolgozók pedig 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.30.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.