Matolcsy: Ez egy átmeneti időszak + Videó

TK, KG

2012. június 8., péntek 06:00, frissítve: péntek 16:35

A magyar gazdaság az átmenet állapotát éli, de jövőre már erős növekedést fog mutatni – jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN-nek nyilatkozva.

A Richard Quest által készített interjú csütörtökön került fel az amerikai hírtelevízió internetes oldalára.

Matolcsy György elmondta, hogy Magyarország az államháztartási hiány leszorítása érdekében számos nem konvencionális gazdaságpolitikai intézkedést hozott meg. Emlékeztetett, hogy elkészült a magyar konvergenciaprogram, amelyet jóváhagyott az Európai Bizottság, és hangsúlyozta, hogy Magyarország pénzügyi helyzete rendezett. „A válságnak vége” – mondta a tárcavezető.

Kedvező adatokat közölt az NGM

Az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya májusban 115,9 milliárd forint volt, az első öt hónapban a deficit 344,1 milliárd forintot tett ki – közölte szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium. Bővebben>>>


A riporter felvetésére, hogy a magyar gazdaság több mint egyszázaléknyit zsugorodott az első negyedévben, ami a legrosszabb mutató az unióban, Matolcsy emlékeztetett arra, hogy a tavalyi év utolsó negyede viszont az egyik legjobb volt az EU-ban. „Ez egy átmeneti időszak a magyar gazdaság számára. A jövő évben, hadd mondjam így, erős gazdasági növekedési mutatóval fogunk rendelkezni. Ez az év kicsit rizikós, ebben igaza van” – mondta Matolcsy György.

Innovációra és kreativitásra kényszerítve

A riporteri kérdésre, hogy miért nincs igazuk a magyar gazdasági vezetés bírálóinak, a miniszter elismerte, hogy a kormány számos kritikát kap a nem konvencionális intézkedések miatt, de mint mondta, „ez a jövő”. Megfogalmazása szerint „rá voltunk kényszerítve arra, hogy innovatívak és kreatívak legyünk”.


Richard Quest úgy vélekedett, hogy a magyar kormány „túlságosan innovatív és túlságosan kreatív”, és hogy sok közgazdász szerint a magyar gazdaság rossz úton halad. Matolcsy válaszában ismételten hangsúlyozta, hogy a kormánynak „nem konvencionális, sőt, nem ortodox eszközök felhasználásával” sikerült megvalósítania egy sikeres konszolidációs programot. „De az egész európai gazdaság növekedésre, munkahelyteremtésre és kreativitásra fog törekedni. Nagy szükség van a kreativitásra az Európai Unióban” – tette hozzá.

A magyar gazdaságpolitikára nézve nagyon bátorítónak nevezte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön az Európai Bizottságnak a magyar programokkal kapcsolatban közzétett értékeléseit. Bővebben>>>A kérdésre, hogy szerinte súlyosan tévednek-e azok, akik szerint Magyarország gazdasági katasztrófa felé halad, Matolcsy György kijelentette: „Teljes mértékben. Ez képtelenség. Ez képtelenség. A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz.”

Fenntartható a hiánycél

Quest felhozta, hogy a növekedés üteme lassú, a munkanélküliségi ráta magas, a deficitet csak „füst és tükrök” segítségével lehetett csökkenteni, és hogy az egykulcsos adó csökkentette az adóbevételeket. A nemzetgazdasági miniszter erre úgy érvelt, hogy az éremnek két oldala van, és rámutatott, hogy a magyar államadósság szintje csökken, az államháztartási hiány fenntartható, és jóval a GDP 3 százaléka alatt van. A gazdaságban, amely átmeneti szakaszban van a növekedés felé, új munkahelyek jönnek létre.

A CNN riportere szerint Magyarországnak meg kell hátrálnia a központi bank kérdésében, és ezt minél hamarabb teszi meg, „annál előbb száll le mindenki önökről”.

Javult a magyar országkockázat

A sikeres spanyol kötvénykibocsátás után jelentősen csökkentek az euróövezeti és a magyar törlesztéskockázat-biztosítási árazások Londonban. Ismét 600 bázispont alá került a magyar CDS-felár. Bővebben>>>

Matolcsy kijelentette, hogy „a magyar központi bank száz százalékig független”. Quest közbevetésére, hogy „mások ebben nem értenek önnel egyet”, a nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy az MNB „lényegében független a kormánytól, és minden olyan törvény, amely szükséges ahhoz, hogy ezt mindenki számára abszolút bizonyossá tegye, a parlament elé kerül, és június végéig el fogják fogadni”.

Matolcsy György arra a kérdésre, hogy miben látja a magyar gazdaság jövőbeni erejét az Európai Unión belül, kijelentette: az erőt Közép-Európa egészében látja. „Mi következünk. Mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára. Az euróövezet déli övezetét a közép-európai régióval váltjuk fel.”

A miniszter szerint a térség nagyon erőssé válik, „ez lesz a következő felemelkedő régió Európa és Ázsia, Európa és az Egyesült Államok között, és Magyarország ennek a szívében található”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

x
Rendkívüli hír