Matolcsy ezúttal 260 millió osztott ki, kaptak a jezsuiták is

2017. október 12., csütörtök 17:03, frissítve: csütörtök 17:13

Miután az év első három hónapjában egymilliárd forintot, a második három hónapban szerény 217,3 millió forintot adományozott, a júliustól szeptemberig tartó időszakban megint egy kicsit gálánsabb lett a jegybank, és 260 millió forintot osztott szét ötmillió forint feletti támogatások jogcímén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett listából. A jegybanknak ezúttal kicsit maga felé hajlott a keze, ugyanis a legtöbb támogatást, 50 millió forintot az Alapítvány a Közjóért nevű, saját alapítványának adta. A második helyen pedig a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) áll, 26 millió forinttal. Az MKT elnöke Pleschinger Gyula, az MNB monetáris tanácsának tagja, aki havi hárommillió forint fizetést kap a jegybanktól. Az MKT elég színes társaság, hiszen örökös elnöke Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke (1997 és 2009 között az Állami Számvevőszék elnöke), hat alelnöke között pedig ott találjuk Balázs Péter volt külügyminisztert, a CEU egyetemi tanárát, valamint Patai Mihályt, a bankszövetség elnökét, akinek – sajtóértesülések szerint – várbeli luxuslakását használhatta Matolcsy György, az MNB elnöke, bár ezt Patai később tagadta.

Érdekes, hogy 14 millió forintot kapott a Matolcsy György által vezetett MNB-től a Társadalmi Reflexió Intézet. A Magyar Jezsuita Rend kutatóintézete a közelmúltban arról lett híres, hogy ők adták a pénzt az Osiris Kiadónak a Hegymenet című könyv kiadására. A könyvet eredetileg a Magyar Tudományos Akadémia adta volna ki, de végül visszavonták a támogatásukat. A Hegymenet szerzői között közismerten jobboldali értelmiségiek, valamint  Orbán Viktor több egykori szövetségese is feltűnik, mint Tölgyessy Péter, Mellár Tamás vagy Urbán László. Nincs rá valószínűleg logikus magyarázat, hogy vajon miért pont a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete kapott 7,6 millió forintot az MNB-től.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.