Matolcsy: Ki kell maradnunk a valutaháborúból

BL

2012. május 31., csütörtök 10:45

Az eurózóna ellen valutaháború folyik, ebből ki kell maradnunk – írta Matolcsy György a csütörtökön megjelent Heti Válaszban. A nemzetgazdasági miniszter jegyzetében kifejti, belátható időn belül nem kell belépnünk az eurózónába, amihez el kell kerülni, hogy az unió európai birodalommá alakuljon, "rákényszerítve bennünket a belépésre".

A miniszter Robert Kagan, a Brookings Intézet vezető kutatójának legújabb, a The world America made címet viselő könyve kapcsán azt írja: „Magyarország számára kedvező a békés, amerikai világrenden alapuló korszak”. Hozzáteszi, a béke kifejezés kissé megtévesztő, mert az eurózóna ellen valutaháború folyik. A miniszter cikkében kifejti azt is, hogy az EU birodalmi központosítása, „tehát Brüsszel további megerősítése a gazdasági felemelkedéshez szükséges önrendelkezés elvételét jelentené a magyar államtól, ami nem érdekünk”.

Matolcsy György szerint „az EU központi megerősítése 2008 után nem járt sikerrel, épp fordítva: az Európai Bizottság sorra hozott hibás politikai és pénzügyi döntéseket. Rosszul kezeli a válságot az euróövezetben, nem képes megállítani Európa globális gazdasági súlyának gyors hanyatlását.” A miniszter megállapítja azt is, hogy az „Európai Birodalom még létrejötte előtt megbukott. Térjünk vissza a Nemzetek Európája gondolathoz!” – fejezi be Az Amerikai világrend című írását.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.