Matolcsy rokonaihoz került a Pécsi Sörfőzde

MN

2017. június 16., péntek 19:11, frissítve: péntek 20:26

Az osztrák sör- és ásványvízgyártó Ottakringer megvált veszteséges leányvállalatától, a Pécsi Sörfőzde Zrt.-től, az erről szóló adásvételi szerződést pénteken írta alá a magyar MAVA Befektetési Kft.-vel és a BanKonzult Commerce Kft.-vel.

Az Ottakringer a vevők kérésére nem tette közzé a vételárat, és az adásvétel további részleteiről is titoktartásban állapodtak meg.

A Pécsi Sörfőzde Zrt. lehetséges eladása áprilisban, a cég 2016-os eredményismertetésekor merült fel először. Az Ottakringer pécsi leányvállalata számos erőfeszítés ellenére évek óta veszteségesen működik.

„Fontos volt számunkra, hogy a sörfőzdét az új tulajdonosok tovább üzemeltessék és az emberek megtarthassák munkahelyüket” – olvasható Sigi Menz, az Ottakringer igazgatójának pénteki közleményében.

Christiane Wenckheim, az Ottakringer vállalatcsoport felügyelőbizottsági elnöke elmondta: számára az eladás „nem csak egy üzleti, de családjuk Magyarországhoz való történelmi kapcsolódása miatt, egy mélyen érzelmi ügy volt”. Az Ottakringer-vállalatcsoport jórészt a Wenckheim és a Menz családok tulajdonában van – írja az MTI.

A BanKonzult Commerce Kft. Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában áll, míg a MAVA Befektetési Kft. testvéréé, Szemerey Zoltáné.

Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán közleményükben azt írják, befektetési cégeiken keresztül 99 százalékot meghaladó tulajdonrészt szereztek. Legfőbb céljuk a vállalat és a márka újrapozicionálása és modernizálása, a korszakos tradíciók megtartása mellett. A jelenleg uralkodó piaci trendeknek megfelelően a független kisüzemi sörfőzde kialakítása és piaci elsősége a fő célkitűzések egyike. Ennek keretében a vállalat jövőbeli stratégiájának alappilléreit fogják képezni a már gyártásban lévő minőségi s egyben tradicionális márkák, valamint meg kívánnak jelenni új innovatív termékekkel is. Ezek közül a legjelentősebbek az új gyártási technológiára alapuló gluténmentes, valamint a tönköly- és a búzasörök lesznek, kihasználva azokat a szinergiákat, amiket az új tulajdonosok hazai bitnövénytermesztésben betöltött piacvezető pozíciója nyújt. Az új befektetők az Ottakringer márkákat a továbbiakban mint kereskedelmi partnerek fogják forgalmazni – teszik hozzá.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.