MÁV-tablet: a tajvaniak jól jártak

A MÁV tabletjei előtt a parlamenti képviselők és az iskolák laptopjait is a Szinva Net szállította

Gyöngyösi Balázs

2015. december 31., csütörtök 09:25, frissítve: csütörtök 09:51

Miután a piacot jól ismerők felhördültek azon, hogy a hazai vasúttársaság minapi táblagépvásárlása elérte a milliárdos tételt, megkerestük közvetlenül a készülék tajvani gyártóját. A kapott ajánlatból kiderült, hogy a MÁV Zrt. kialkudott ára magas, de nem irreális. Az viszont szembetűnő, hogy a tableteket intéző Borsod megyei számítástechnikai cég több más állami közbeszerzésen is meglepően jól teljesített.

Nem csitultak el a kétkedő hangok a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. 1,37 milliárd forintos, 3100 darabos informatikai beszerzése körül, ezért összehasonlításképpen egyenesen a gyártótól kértünk árajánlatot 30 darab ugyanolyan típusú táblagépre, amilyennel az állami vállalat is ellátja a mozdonyvezetőket.

Kérésünket már előző cikkünk megjelenése napján (december 29.) elküldtük, a Winmate tajvani informatikai cég pedig egy napra rá közölte: a Winmate M101B táblagép alapára 1400 dollár, beépített 3G modemmel együtt pedig 1480 dollár. Vagyis 401 ezer, illetve 424 ezer forint. Az állami informatikai közbeszerzések előkészítését és lebonyolítását jól ismerő forrásunk szerint az ehhez hasonló volumenű megrendelésnél alapesetben könnyen el lehet érni akár 30-40 százalékos kedvezményt is, a szóban forgó tabletek árát viszont legfeljebb a listaár 15-20 százalékával lehet lenyomni, hiszen csúcsminőségű, ipari, félkatonai használatú eszközről van szó, amelyet nem az átlagos fogyasztói igényekre szabtak.

Eszerint a MÁV nem tudott vagy nem akart eléggé alkudni, de a szóban forgó kütyük 383 520 forintos beszerzési árával annyira nem is lóg ki a lóláb. Ez máris 1,19 milliárd forint kiadást jelent a 3100-as darabszám miatt, ehhez jön még ugyanennyi dokkolóelektronika, egyenként közel 58 ezer, összesen 179,5 millió forintért, illetve 10 ezer NFC-matrica 9,95 millió forintért. Utóbbi technológiának a rádiófrekvenciás azonosítás az alapja, amely különböző eszközök érintés nélküli kommunikációjára ad lehetőséget, ezáltal csökken a papíralapú kimutatások, bizonylatok száma.

Miskolci sikerek

Szakértőnk nemcsak kormányzati háttérintézménynél, hanem minisztériumi szinten is találkozott már olyan közbeszerzéssel, ahol – a példa kedvéért – egymilliárd forintos beszerzés keretében legfeljebb 500 millió forint értékben bővült az eszközpark, a MÁV-é viszont nem ez a kategória. Annál érdekesebb viszont, milyen sikeresen szerepel az ilyen és ehhez hasonló közbeszerzéseken a vasúttársasággal szerződő konzorcium tagja, a miskolci Szinva Net Informatikai Zrt.

A cég az egyik legrégibb magyar informatikai vállalkozás, amelyet Vinnai János alapított és irányított, ma is ő a cég elnöke. A Szinva Net több kormány alatt is sikeres volt: tavaly áprilisban például azzal került a középpontba, hogy rajta keresztül, tárgyalásos közbeszerzéssel, már a választások előtt megvették az új ciklus országgyűlési képviselőinek laptopjait. Bár a parlamentben 199 politikus ül, a beszerzés tárgya 230 gép volt 138,4 millió forint értékben, vagyis egy laptopra kiegészítőkkel együtt 602 ezer forint jutott. A fennmaradó 31 készüléken a nemzetiségi szószólók az informatikai ügyfélszolgálat munkatársaival osztoztak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Csúcsgép böngészésre

Mind a Lenovo ThinkPad Helix típust kapták, ami kettő az egyben, hiszen a billentyűzetről lecsatolva a képernyőrész önmagában tabletként is funkcionál. Bársonyszékes tapasztalatok szerint a képviselők nagy része azonban legfeljebb az e-mail üzeneteit olvassa el, vagy az aktuális híreket böngészi végig az interneten, ehhez pedig a 600 ezres csúcsmasina helyett bőven elegendő egy 100-150 ezer forintos, egyszerűbb változat. Összehasonlításképpen a 2010–2014-es ciklusra feleennyiért, 300 ezer forintért vettek a képviselőknek laptopot az Albacomptól, igaz, jóval többet, 400 darabot.

Ugyanúgy a megalománia csapdájába esett az állam az Educatio Nonprofit Kft. közbeszerzésével tavaly: indokolatlanul nagy teljesítményű laptopokat vásároltak az iskolákba úgy, hogy a többezres tétel ellenére alig kaptak kedvezményt. A beszerzés során 12 852 notebookot, 4945 asztali gépet és 3638 táblagépet vettek az oktatási intézményeknek nem kevesebb mint 5 milliárd forintnyi európai uniós forrásból. Több részre tagolták a beszerzést, de a Szinva Net itt is jól járt, az általa vezetett konzorcium 7085 notebookot szállított 908 millió forintért. Ez gépenként 128 200 forint, de lényegesen lejjebb is lehetett volna szorítani az árat, ha nem követel meg az Educatio négymagos processzort, 2,5 gigahertzes órajelet, négy gigabájt memóriát és fél terabájtos merevlemezt.

Villámgyors kiszállítás

Ebben leginkább az volt a gyanús, hogy a 2014. július 25-i eredményhirdetésre a Borsod megyei számítástechnikai vállalat csaknem valamennyi készüléket eljuttatta az iskolákba, holott ekkora mennyiségnél a behozatal is több hetet, akár egy-két hónapot is igénybe vehet. Egyesek szerint patyolattiszta versenyben a kiszállítás leghamarabb augusztus végén, szeptember elején történhetett volna meg, nem pedig napokon belül, a nyár közepén.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015.12.31.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.