MÁV–Mal-per: újabb állomás

Jakubász Tamás

2011. december 14., szerda 19:42

Újabb tárgyalást tartott szerdán a Fővárosi Bíróság (FB) abban a kártérítési perben, amelyet az állami vasúttársaság indított a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen. Az FB úgy döntött, a részletek tisztázásáért beszerzi az ipari katasztrófa miatt indult rendőrségi eljárásban elkészült hét szakvéleményt, és áttekinti egy másik polgári per szakmai iratát is. A MÁV–Mal kártérítési ügyét márciusban folytatja a bíróság.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, a MÁV több mint 300 millió forintot követel a Maltól, arra hivatkozva: a 2010. október 4-i vörösiszap-katasztrófa ekkora kárt okozott a vasút számára. A gyár zagytározójának tavalyi gátszakadásakor a másfél méter magasan hömpölygő iszap 1200 méteren tette használhatatlanná az Ajka és Devecser közötti pályaszakaszt. A maró anyag 300 méteren meghajlította a síneket és több mint egy kilométer hosszúságban megrongálta a vezetéktartó oszlopokat, a biztosítóberendezéseket és a fénysorompókat. A környéken leállt a vasúti közlekedés. A károk elhárításáig Ajka és Tüskevár között vonatpótló autóbuszok jártak, az utasok 60-100 perc késéssel számolhattak. A Veszprém megyei védelmi bizottság annak idején a MÁV-ot kötelezte a súlyosan károsodott pályaszakasz helyreállítására, a munkálatokat a vasúttársaság leányvállalata végezte el.

A májusi tárgyaláson az FB úgynevezett ideiglenes intézkedésként arról rendelkezett: a Mal fizessen meg 100 millió forintot a vasúti cégnek. A bírói döntés után az alumíniumipari társaság tárgyalóasztalhoz hívta a MÁV-ot, a timföldgyár likviditási gondokról számolt be. A felek abban állapodtak meg, hogy az alumíniumvállalat 16 hónap alatt köteles átutalni a 100 millió forintot. A társaság négy részletben 40 milliót fizetett ki.

Időközben – a Mal kérésére – a Fővárosi Ítélőtábla megvizsgálta az ügyet, s októberben elutasította az állami vasúttársaság ideiglenes intézkedés iránti kérelmét. – A tábla végzése nem jelenti azt, hogy elutasították volna a MÁV kárigényét, a döntés csupán arról szól, hogy a Mal a jogerős ítélet előtt nem köteles fizetni – kommentálta a határozatot az államvasutak. A két társaság nyári megállapodása ugyanakkor erre az esetre is tartalmazott megoldást. Eszerint a MÁV-nál marad az eddig átutalt 40 millió forint, ám az összeget a vasútvállalat – a per jogerős lezárásáig – csak rendkívüli esemény elhárítására használhatja fel. A pénz sorsát a kártérítési pert lezáró jogerős ítélet rendezi majd véglegesen.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.